Efter flera dagar med plusgrader och blåst, med bitvis öppet vatten, har det frusit till igen. En tunn isskorpa, med ett magert snötäcke, som gör det svårt att bedöma isens bärighet.
– Speciellt sjön Hulingen är lurig, säger Olof Segerhelm, i åfåran genom sjön är isen dålig, och av någon anledning brukar det bli sprickor i isen vid reningsverket och ute vid Björkudd. Det är märkligt men de återkommer här år efter år.
– Så jag ger mig inte ut, som det ser ut nu. Det är livsfarligt.
Jerry Toresson, ordförande i Virserums sportfiskeklubb håller med. Klubben står som värd för kommunmästerskapet i pimpel som skulle hållas om ett par veckor.
– Men det ser mörkt ut, säger han, vi har varit runt och tittat på flera sjöar, men isen verkar lika dålig överallt. Så isläget är inte mycket att hurra för. På tisdag kommer vi att ta beslut om vi ska hålla tävlingen på Hulingen, eller om vi ska ställa in. Men det ser inte särskilt hoppfullt ut. Det ser ut att bli blåsigt i helgen och det är inte bra.
Även den numera traditionella angeltävlingen på sjön Välen är inställd, just på grund av för dålig is.
Ulf Bowein vid räddningstjänsten i Hultsfred vill också mana till största möjliga försiktighet med isarna.
– Ska man tvunget ge sig ut på isen ska man se till att vara minst två så att man kan få hjälp att ta sig upp, säger han, och man ska se till att ha både isdubbar och en ispik med sig, för att kunna prova isen.
Han berättar att räddningstjänsten övar regelbundet på att hjälpa människor upp ur en vak. Nu senast var det styrkan i Virserum som fick känna på den typen av uppdrag. Och de övriga styrkorna står på tur framöver.
– Faran man tänker på först är att gå igenom isen och riskera att drunkna, men man kan halka och slå sig rejält. Vi har haft flera sådana olyckor, säger Ulf Bowein.
Men det är inte bara vinterfiskare som ger sig ut på isen. Det har blivit alltmer populärt att åka långfärdsskridskor.
Friluftsfrämjandet har gjort en lista på lämplig utrustning att ha med sig på skridskoturen:
• Ispik, extrastav
• Livlina, förlängningsband, karbinhake
• Ryggsäck med midjerem och grenrem
• Isdubbar, visselpipa
• Fullständigt ombyte vattentätt packat inkl, ytterplagg, förstärkningsplagg, matsäck.
• Två kompisar, gärna fler
• Till det kommer också vikten av att ha kunskap om isen och den aktuella sjön.
Källa: Friluftsfrämjandet