Jagad Hultsfredsbo ringde polisen – blev själv anmäld för brott

Den unge Hultsfredsbon slog larm om att han blivit jagad, men när polisen kom för att prata med honom visade det sig att han själv bar kniv. Nu har han dömts för grovt brott mot knivlagen.

En ung man ringde polisen för att han själv blivit jagad. När en patrull kom för att prata med honom visade det sig att han bar kniv för att kunna skydda sig själv. Nu är han dömd för brott.

En ung man ringde polisen för att han själv blivit jagad. När en patrull kom för att prata med honom visade det sig att han bar kniv för att kunna skydda sig själv. Nu är han dömd för brott.

Foto: Jimmy Karlsson

Hultsfred2024-08-23 21:00

Runt lunchtid den 4 juli i år kom ett samtal in till polisens ledningscentral. En ung man i 20-årsåldern slog larm om att han blivit jagad av ett gäng personer i centrala Hultsfred, och att han flytt genom att springa därifrån.

När en polispatrull kommer för att prata med mannen visar det sig att han själv bär kniv. På bladet finns torkat blod, vilket mannen säger kommer från honom själv. Till polisen säger han att han har tagit med sig kniven hemifrån och att han har den på sig för att han är rädd och vill kunna skydda sig själv.

I och med det gör han sig skyldig till brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Med tanke på vad han sagt att kniven var till för betraktas brottet som grovt.

Men i senare förhör är historien inte riktigt densamma. Där säger den unge mannen att han hittat kniven ett par dagar tidigare när han klippte gräs. Han ska då ha sparkat den åt sidan för att ingen skulle skada sig på den, men låtit den ligga kvar. När han senare blev jagad drog han sig till minnes att kniven låg där. Under flykten sprang han därför förbi platsen och plockade upp den för att avskräcka sina efterföljare. 

Enligt den versionen var kniven alltså inte medtagen hemifrån, men med tanke på vad han tidigare sagt till polisen bedömer tingsrätten den förklaringen som en efterhandskonstruktion.

Mannen har nu dömts till skyddstillsyn och 60 timmar samhällstjänst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!