En brand är något av det svåraste som finns att utreda. När fastigheten sedan är totalt nedbrunnen, som den i Järnforsen, är det förstås ännu svårare.
– Ja, då är det jättesvårt att leda i bevisning, säger Anders Pernius. Ska man styrka en misstanke om brott måste man nästan se när det händer. Men teknikerna gör ett jättebra jobb i kolresterna. Men där ifrån till att bevisa att en upptäckt vätska inte fanns där från början, det är svårt om jag pratar bränder rent generellt.
Jakten på en brandorsak pågår fortfarande, nästan fyra månader efter branden som ödelade den anrika möbelfabriken och gjorde ett 25-tal anställda arbetslösa.
– Brottsrubriceringen är fortfarande mordbrand, men vi jobbar helt förutsättningslöst. Sedan vi hållit förhör med anställda och folk från trakten under sommaren har det blivit dags att gå igenom handlingarna, jag vill se allt på en gång. Lite har vi fått fram, men det är tyvärr inte mycket så det står och väger.
Inom en månad
Enligt Anders Pernius finns det två vägar: antingen lägga ner utredningen eller gå vidare om han ser att det finns mer att göra.
– Det kan handla om att vi behöver hålla fler förhör, om det är något vi missat. Det gäller att tömma ut allt. Eller göra fler undersökningar, men för tillfället ser jag inte att vi kan komma längre där.
Har du någon uppfattning om när utredningen kan vara klar?
– Jag hoppas få tillräckligt med tid nu, för att göra mig en samlad bild av allt utredningsmaterial. Vi måste försöka prioritera det här ärendet, det berör ju ägaren som vill ha ett besked. Inom någon månad hoppas jag att utredningen är klar.
Finns det fortfarande misstankar om att branden är anlagd?
– Jag vill inte gå in på det, utan vi måste titta igenom handlingarna ordentligt, så vi får en samlad bild som jag sa. Men jag kan sträcka mig så långt och säga att någon naturlig brandorsak har vi inte hittat.