- Pengarna kommer användas för fler lärartjänster, kuraturer och mentorsstödjare. Barn- och utbildningschefen Martin Snickars ger några exempel på hur de här extrapengarna ska fördelas mellan skolorna i kommunen.
- Skolverket har tagit fram en beräkningsmodell som vi kommer att använda oss av, säger han. Det tillsammans med våra egna analyser avgör hur vi ska fördela pengarna. För vi ska satsa dem där de behövs bäst.
Redan nu i höst är det meningen att de här förstärkningarna ska finnas på plats. Bidraget gäller för nästa läsår.
Men samtidigt aviserar regeringen att det blir ett långsiktigt stöd, vilket öppnar möjligheter till en långsiktig planering ute i skolorna.
Nu i vår kommer skolförvaltningen att jobba vidare med sina analyser och titta närmare på var de här förstärkningarna gör mest nytta.
Sedan handlar det förstås om att rekrytera ny personal, vilket kanske inte är det lättaste här i världen.
- Men har man pengarna underlättar det, säger Martin Snickars.
- Alla har rätt till en bra skola oavsett var man bor, säger skolminister Gustav Fridolin (MP). Det är din ansträngning i skolan som ska avgöra din framtid och den får aldrig begränsas av var eller i vilken familj du växer upp.
Därför vill nu regeringen att staten ska ta ett större ansvar för skolornas finansiering, enligt ett förslag från Skolkommissionen. Förstärkningen innebär att resurserna i större utsträckning fördelas efter behov, i syfte att jämna ut ojämlikheterna mellan skolorna.
Hultsfreds kommun får som sagt drygt 2,7 miljoner kronor. Per elev räknat är det, tillsammans med Högsby och Borgholm, mest i länet.
I rena kronor räknat, får Nybro, Västervik, Oskarshamn och Kalmar mer pengar.
Utöver pengarna som går direkt till kommunerna, finns ven ett antal friskolor som får del i stödet.