"Diskriminering att inte satsa på kvinnoarbetsplatser"

"Det borde vara lika självklart med fira arbetsskor på kvinnodominerade arbetsplatser, som det är på manliga", säger Janette Persson (S) som satte bollen i rullning genom att skriva motionen till KF.

Janette Persson tycker det liknar diskriminering att inte satsa på kvinnodominerade yrken. "Det borde vara lika självklart som i mansdominerade" säger hon.

Janette Persson tycker det liknar diskriminering att inte satsa på kvinnodominerade yrken. "Det borde vara lika självklart som i mansdominerade" säger hon.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2023-01-20 13:04

Hon är besviken över att socialnämnden säger nej till förslaget om fria arbetsskor för medarbetare som jobbar inom vård och omsorg. 

– Det visar hur de tänker, hur de prioriterar ner de kvinnordominerade arbetsplatserna. Det är diskriminering som jag ser det. Det borde vara lika självklart med fria skor i kvinnoyrken, som i många mansyrken. Jag tycker att skor ingår i arbetsklädseln och borde vara fria, säger Janette Persson.

På samma möte som nämnden sa nej till kostnaden på 1,2 miljoner för skor till personalen, blev det också klartecken till att gå vidare med planerna på en renovering av Knektagården.

– De renoverar hellre lokaler än satsar på personalen, menar Janette Persson.

Janette Persson, som själv jobbar inom vården, vet värdet av bra skor. Och hur viktigt det är.

– Det är många av mina arbetskamrater som kommer att bli väldigt besvikna nu.

Hon ser också de fria arbetsskorna som ett viktigt verktyg för att rekrytera ny personal till vårdjobben.

Men – sista ordet är inte sagt ännu. Janette Persson säger att kampen går vidare. Inför fullmäktige som har sista ordet kommer hon att jobba vidare för att få igenom sitt förslag. För samtidigt som hon jobbar i vården är hon också engagerad i politiken. Tillsammans med partikollegan Jonny Bengtsson skrev hon motionen som förslaget bygger på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!