Järnforsenbor sa adjö till julen med dans

Räven raskade över isen för sista gången på torget i Järnforsen. Kylan hindrade inte de små och stora som hade samlats för att ge ett avsked till julen. Detta var en pånyttfödd tradition i Järnforsen och det lockade många personer att vara med och ta en svängom runt granen.

Både stora och små befann sig på torget i Järnforsen för att dansa. Foto: Emilia Söderling

Både stora och små befann sig på torget i Järnforsen för att dansa. Foto: Emilia Söderling

Foto:

Hultsfred2017-01-17 09:30

Granen i Järnforsen var det många som ville dansa runtom och det var personer i alla åldrar. Både barn och vuxna greppade varandras händer och bildade tillsammans en stor ring som passade utmärkt till att dansa i.

Trots att julgransdansen har varit frånvarande i åtta år så var det många som ville vara med. Det var samhällsföreningen som hade tagit initiativet att fixa så det kunde bli en julgransdans i år för Järnforsenborna.

Samhällsföreningens ordförande Anne-Charlotte Cederberg var med och dansade runt granen hand i hand med de andra besökarna.

Det var traditionella låtar till dansen så som "Så går vi runt om ett enebärssnår", men det var även nya låtar som "Klappa händerna om du är riktigt glad".

- Det här är första gången på cirka åtta år som det finns en julgransdans här i Järnforsen. Initiativet kom ifrån att vi i samhällsföreningen tyckte att det behövde hända mer här i samhället, berättar Anne-Charlotte.

Anne-Charlotte berättar även att det inte finns så många barn i Järnforsen längre men att det kom mer barn och föräldrar än hon tänkt.

- Jag hoppas och tänker försöka göra så mycket som möjligt för att denna tradition ska leva vidare. Vi i samhällsföreningen ska försöka styra upp detta även nästa år. Det blir lättare nästa år eftersom det är nytt nu och man inte har några direkta rutiner, avslutar Anne-Charlotte Cederberg.

Efter mycket dansande kom det en rödklädd man med röd luva och vitt skägg emot den ståtliga granen. Det var tomten som kom och det flesta barnen visste direkt vem det var och sken genast upp av glädje.

Inte nog med att han dök upp, han bar även på en stor brun säck som till barnens glädje var fylld med godis. Barnen samlades snabbt runt tomten för att få del av säckens innehåll.

Barnen bildade snabbt en ring runt tomten.
Barnen bildade snabbt en ring runt tomten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om