Jättebjörken krossade kulturhus

... Och taket som var nästan färdigt... En fjärdedel av marknadsbodarna i Hultsfreds Hembygdspark förstördes på Kristi Himmelsfärdsdag, när en jättebjörk blåste omkull och föll på bodarna.

En fjärdedel av de gamla marknadsbodarna i hembygdsparken totalförstördes på kristi himmelsfärdsdag när en jättebjörk blåste omkull.

En fjärdedel av de gamla marknadsbodarna i hembygdsparken totalförstördes på kristi himmelsfärdsdag när en jättebjörk blåste omkull.

Foto:

Hultsfred2004-05-21 22:43

Ett hårt slag för Hultsfreds hembygdsförening. På flera sätt. Nu i vår har medlemmarna jobbat hårt på att renovera taket på bodarna och jobbet var så gott som klart. Det enda som återstod var att lägga stickorna.
- Vi hade räknat med att återställa det ursprungliga sticketaket, säger föreningens ordförande Thorbjörn Svahn.
Vid reparationerna nu i vår hittade man rester av bodarnas ursprungliga sticketak, under en sentida variant av brädtak. Så ambitionen var, när takstolar och bräder bytts, skulle ett riktigt sticketak läggas på.
Men nu är det bara att sätta igång att bygga upp den skadade marknadsboden först, innan det blir aktuellt med några stickor. Ett omfattande arbete väntar med att röja upp och reparera den skadade delen av marknadsboden.
Att jättebjörken ger ved för minst ett år framöver är en mycket klen tröst i sammanhanget.

En fjärdedel
Det är ungefär en fjärdedel av marknadsboden som förstörts. Taket och bakre väggen är mer eller mindre krossade av den tunga björken.
- Det tråkigaste är att många av de gamla stockarna är avslagna, säger Svahn, det är inte roligt att behöva ersätta dem med nya.
Marknadsbodarna i Hembygdsparken kommer ursprungligen från Hultsfreds slätt, där de byggdes någon gång på 1880-talet. 1925 skänktes en del av marknadsbodarna till Skansen i Stockholm och ytterligare en den del till hembygdsföreningen. De övriga två längderna slutade som gengaskol under kriget.

Fakta

Läs mer:

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!