Trucker-Amanda lyfte solcellerna på plats

Sakta, sakta backade den stora ljusblå kranbilen in på gågatan. Det blev en hel del trixande innan den kom på plats. Men Amanda Kreyziu Westin bakom ratten tvekade inte.

När Amanda Kryeziu tackade ja till medverkan i tv-serien Svenska Truckers var det för att intressera andra tjejer för att köra kranbil. "Det har hon verkligen lyckats med" säger praktikanten Lina Lennartsson från Nifsarpsskolan i Eksjö.

När Amanda Kryeziu tackade ja till medverkan i tv-serien Svenska Truckers var det för att intressera andra tjejer för att köra kranbil. "Det har hon verkligen lyckats med" säger praktikanten Lina Lennartsson från Nifsarpsskolan i Eksjö.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2023-04-17 17:00

Med någon centimeters marginal till Coops skyltfönster, papperskorgar, blomsterurnor och annat som riskerade att förstöra dagen, kom bilen på plats efter en framåt och bakåt och Amanda Kreyziu Westin och hennes medhjälpare, praktikanten Lina Lennartsson kunde börja uppdraget. Att lyfta upp 14 tunga kolli på taket till H-ctiy. 

– De tyngsta pallarna, solcellerna, väger 850 kilo stycket, säger Amanda. Och buntarna med stativen kanske 500.

Tunga grejer, men med hennes perspektiv är det inte så mycket.

– Kranen lyfter mer med fullt utdragen säger hon. Så det gick bra, snabbt och smidigt.

Hon hade god hjälp av sin medhjälparen Lina Lennartsson, som annars går fordonsprogrammet på Nifsarpskolan i Eksjö. Hon är inne på tredje veckan av den praktiken och både hon och Amanda är helt överens att det har varit jättebra. 

– Hon lär sig fort, säger Amanda, och tänker på alla lyftstroppar och kättingar som ska hanteras. 

Lina verkar ha järnkoll på stropparna...

undefined
Det gick åt en del trixande innan den stora kranbilen kom på plats på gågatan. Men det löste sig utan några större problem.

När Amanda tackade ja till sin medverkan i tv-serien Svenska Truckers var det just för att om möjligt intressera fler tjejer för att köra kranbil.

– Det har hon verkligen lyckats med, säger Lina Lennartsson, som tycker det har varit en jätterolig praktik. 

Från allra första början var avsikten att lastningen av solcellerna skulle ske utifrån Västra Långgatan och att trafiken skulle stängas av den här stunden. Men av olika anledningar blev det plan B i stället. Även om den var något krångligare. Så Amanda fick backa från polishuset fram till gågatan för att komma på plats. Men det löste sig, hon är van vid krångligare ställen.

Det är Famera AB som äger H-cityhuset sedan något år tillbaka, som gör en storsatsning på solceller för att minska energikostnaderna i huset.

– Det kommer att bli en stor anläggning som kommer att försörja huset till stora delar, säger Carl-Johan Örnberg, som är fastighetsansvarig för H-cityhuset. I första hand är det just för huset som solcellerna installeras, men överskottet kan också skickas ut på nätet.

Just nu ligger dock solceller och stativ som ett enda stort pussel på taket. Men Carl-Johan Örnberg hoppas och tror att den ska vara i drift nu innan sommaren. Monteringsarbetet har redan börjat så smått. 

Så nu hoppas han bara att det blir en riktigt solig sommar...

undefined
De tyngsta pallarna med solceller vägde 850 kilo stycket. Men kranen hanterar mer än så, berättar Amanda Kryeziu som med sin fjärrkontroll styr kranen elegant mellan husväggar och träd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!