Jazztalanger utvalda till internationell festival

I augusti går Jazzfestivalen för barn av stapeln i Oslo. I år kommer fyra elever från Hultsfred, Målilla och Vena att representera Sverige. Festivalgrundare Odd André Elveland har i två dagar övat med talangerna för att förberedda dem inför eventet.

Odd lär eleverna spela utan att använda noter.

Odd lär eleverna spela utan att använda noter.

Foto:

Hultsfred2017-07-12 07:00

De svängiga tonerna från kontrabas, klarinett, altsaxofon och piano hörs redan på gångvägen nedanför Musikskolan i Hultsfred. På plats i en av lokalerna är Odd André Elveland från Norge. Från sin plats vid flygeln undervisar han de fem eleverna i jazz. Inför jazzfestivalen ska de kunna spela helt utan att använda noter.

– Vi spelar jazz och då är det vanligast att man spelar utan noter, berättar Odd.

– Det är mindre ord och mer spel. Barnen får kontakt genom att lyssna.

– Det låter hur bra som helst, tillägger instrumentalpedagog Sigge Olofsson från Musikskolan.

– Det är fantastiskt hur han lär in allt utantill. Eleverna sitter och nöter och nöter och nöter.

Odd har sedan november besökt samtliga nordiska länder, ett antal i Europa, Sydamerika och Asien och förberett barnen inför festivalen.

– Ja faktiskt har jag det, säger Odd och skrattar till.

– Det är barn från hela världen som kommer och deltar. Jag var i Venezuela i november, i Island, Danmark och Sverige nu under sommaren och Japan och Portugal under våren. Det är inte en Kjempestor festival utan mellan tre till fem från varje land och runt 30 deltagare från Norge.

Från Sverige är det fyra elever från Musikskolan som kommer att vara representanter. Snart 13-åriga Eleonora Senneby har utöver det har blivit utvald att representera Sverige på ytterligare en festival i Danmark.

– Det är häftigt, känns lite konstigt att det ät just jag som skulle få göra det, berättar hon.

– Det är kul att spela med Odd. Han är lite hård men det får man ta.

Brinner för jazz

Anledningen till att eleverna nu har chansen att delta är instrumentalpedagogerna Lina Hultgren och Sigge Olofsson för två år sedan startade en jazzensemble.

– Vi brinner för jazzen, det kanske låter lite överklyschig men som utbildad jazzpedagog är det roligt att få använda sig av sin kunskap, berättar Lina.

– Barnen är så mottagliga och öppna. Det är vi vuxna som har fördomar och tänker "Jazz är bara för äldre gubbar" och slänger in handduken redan innan. Det är viktigt att förmedla en helhet, inte bara pop och rock.

Redan då för två år sedan gjorde Lina och Sigge Odds bekantskap.

– Vi möttes i Stockholm för två år sedan och igen ett år senare. Då hade ni redan hunnit skapa ett helt band, fantastiskt att det skedde så fort, berättar Odd och vänder sig mot Lina och Sigge.

– Jazzprojektet har gått över förväntan. Det har varit så mycket glädje och positiv respons från både barn och föräldrar, menar Lina.

Eleonora är en av de elever som verkligen fastnat för genren.

– Det bästa med jazz är att det låter så bra, jag gillar den här musikstilen, berättar Eleonora som specialiserat sig på kontrabas.

– Min pappa har spelat kontrabas. Jag testade och sedan blev det att jag fortsatte. Nu har jag spelat i tre och ett halvt år. Det kommer bli lite nervigt att spela nu på festivalerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om