Jeanette Persson har ärvt sitt engagemang – blev Kommunals ordförande

Hon ärvde både det politiska och fackliga intresset av sin pappa. Nu är Jeanette Persson själv ordförande för fackförbundet Kommunal. Mest ser hon fram emot att väcka ett större engagemang för fackliga frågor ute på arbetsplatserna och minska gapet mellan föreningen och medlemmarna.

Jeanette Persson, mitten, valdes till ny ordförande för Kommunal efter Jenny Larsson Granath. Th Mahlin Bergman, avdelningens ordförande sydost. Foto: Privat

Jeanette Persson, mitten, valdes till ny ordförande för Kommunal efter Jenny Larsson Granath. Th Mahlin Bergman, avdelningens ordförande sydost. Foto: Privat

Foto:

Hultsfred2017-03-17 17:20

Jeanette Persson gjorde sin första dag som ordförande i går, sedan hon valdes enhälligt på årsmötet kvällen innan.

- Dagen har varit likadan som de andra, säger hon och skrattar.

Fast med många grattishälsningar, som en välsmakande krydda på det vardagliga arbetet.

51-åriga Jeanette Persson har gjort en raketkarriär inom Kommunal, skulle man kunna säga. Hon har gått ifrån att vara ersättare i styrelsen, till att ta hand om ordförandeskapet. Sedan Jenny Larsson Granath valt att avgå.

- Jag tackade nej flera gånger, för det var inte riktigt vad jag planerat, berättar Jeanette Persson. Men så ändrade jag mig. Jag har alltid haft åsikter och alltid tyckt att det är trevligt att vara med och påverka och jobba för förbättringar. Alla tankar och åsikter gör ju ingen nytta i det egna huvudet...

- Det är ett stort uppdrag, blir säkert inte jättelätt, men roligt och lärorikt.

Äpplet faller inte långt

Dessutom tänkte hon på allt arbete som ligger bakom dem, med att jobba ihop sektionerna i Hultsfred och Högsby. Ett digert arbete som pågått i två år.

Utan en ordförande hade vi blivit tvungna att dela på oss och samarbeta med andra sektioner och det hade varit väldigt synd att behöva börja om från början.

Jeanette Perssons pappa John Persson var ombudsman för Trä-Åttan och han engagerade sig också för Socialdemokraterna. Precis som dottern. Vad är det nu man brukar säga: "äpplet fallet inte långt från päronträdet".

- Skulle någon fråga om min styrka, så är det nog att jag är både fackligt och politiskt aktiv, engagerad i LO plus att jag fortsätter jobba kvar inom hemtjänsten i Hultsfred 60 procent. På så sätt får man höra mycket, hur medlemmarna ser på saker och ting.

Minska klyftan

Det är också ett av Jeanette Perssons främsta mål, att minska klyftan mellan föreningen och medlemmarna. Hon vill jobba mycket med att få ut det fackliga arbetet på arbetsplatserna, för att på så sätt väcka medlemmarnas engagemang.

- Vi har tappat många medlemmar, inte minst som en följd av skandalen förra året, säger Jeanette Persson. Tyvärr har det blivit lite "vi och de". Vi måste få medlemmarna att inse att vi behöver dem och de oss. Jag vill minska klyftan och få igång engagemanget. En annan hjärtefråga är arbetsmiljön, men i och med att det är så stor personalbrist är det inte lätt att knäcka den frågan.

Övriga i styrelsen är Erland Bjarne, sekreterare, samt ledamöterna Marie Bjärkhaug, Anders Ottosson, omval, och Martina Vilander, som valdes in ny.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!