Jessica och Alfred deltar på Tattoo i Nanchang

Jessica och Alfred från Järnforsen åker imorgon till Kina för att tillsammans med andra musiker från hela världen delta på jätteevenemanget Nanchang International Military Tattoo.
– Jag har nog inte fattat det än. Det är rätt stort, berättar Jessica Nyström.

Det är första gången som en svensk musikkår deltar på Nanchang International Military Tattoo.

Det är första gången som en svensk musikkår deltar på Nanchang International Military Tattoo.

Foto:

Hultsfred2017-09-20 12:00

Nu på torsdag åker 18-åriga Jessica Nyström och 21-årige Alfred Liljenrud från Järnforsen till Kina för att delta på Nanchang International Military Tattoo. Ett evenemang som drar musikkårer från världens hörn. På plats kommer det vara deltagare från Kina, USA, Kanada, Ryssland, Italien, Mexiko, Nya Zeeland, Egypten, Ukraina, Australien, Kazakstan. Från Sverige deltar Marinens Ungdomsmusikkår Kronan, MUK, i vilken Jessica och Alfred är medlemmar.

– Vi är 70 medlemmar och det är 65 personer som ska med till Kina, berättar Jessica.

– Stockholm är en liten by i jämförelse med Nanchang. Det är ett jättestort ställe vi ska till och ett stort evenemang.

Nanchang är huvudstad i provinsen Jianxi i södra delen av Kina och har en befolkningsmängd runt fem miljoner innevånare. Själva evenemanget hålls för femte gången sedan 2006 och har under de tidigare tillfällena haft 5 000 deltagare. Musikkåren från Sverige kommer att vara på plats i provinsen under elva dagar och förutom att delta att uppträdda på arenan kommer medlemmarna att passa på att se sig om. Det Alfred längtar mest efter att tillsammans med de andra få uppleva hur det är att uppträda på arenan.

– Att se arenan och figurera med orkestern ser jag mest framemot. Det känns som att det kommer bli rätt stort att gå där och spela.

– Det ska bli väldigt roligt att få se och uppleva Kina, menar Jessica.

– Vi kommer delta på tattoot, spela, se, höra och turista. Vi ska till exempel se kinesiska muren, det ska bli häftigt.

Båda är medlemmar i MUK sedan ett par år tillbaka och resan dit gick genom Hultsfreds Sommarorkester.

– Vägen in i MUK var för mig genom Hultsfreds musikskola och min lärare Thomas Åstrand. Jag har spelat med Hultsfred Sommarorkester sedan 2011 och startade då med marschmusiken. Det är rätt häftigt att gå i takt och känna känslan. Pampigt, berättar Jessica.

– Jag började med marschmusiken i sjuan och har varit med i Hultsfreds Sommarorkester, Rosenfors Musikkår och Hemvärnets musikkår i Kalmar län innan MUK, berättar Alfred.

Normalt sätt åker de en gång i månaden ner till Karlskrona för att öva tillsammans med de andra ungdomarna från olika delar av Sverige men inför den stundande resan har repetitionerna fördubblats.

– Vi har haft det lite tätare nu inför Kina för att sätta det figurativa arrangemanget. Vi går under programmet i formation och spelar utantill. I helgen var vi i Linköping och hade genrep och konsert på Linköpings blåsmusik festival, säger Jessica.

Både hon och Alfred har varit med musikkåren till olika städer i Europa men det här är första gången de följer med utanför kontinentens gräns.

– Så lång bort har jag inte rest och spelat förut. Det längsta har varit Tyskland så det här blir en aning längre. Flera timmar i flygplan istället för buss, berättar Alfred.

– Det här känns betydligt större än att åka någonstans i Europa, menar Jessica.

Att det nu börjar dra ihop sig inför avfärd gör att nerverna börjar göra sig påminda.

– Man är lite orolig för om man ska komma ihåg att packa ner och köpa allt, berättar Alfred.

– Det kommer nog gå bra men det är lite spänt. Egentligen kommer man nog inte att förstå hur stort det här är innan man är på väg hem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om