Jobb och utbildning i fokus

"Fyra av tio ungdomar säger att de vill stanna i Hultsfred – om det finns möjlighet till utbildning och jobb. Det tycker jag vi bevisat i dag, att det finns".

Emelie Johansson från Hultsfred stannade till hos Sandra Bergsten och Alexandra Wallerstedt, som presenterade kommunens serviceenhet och exempel på individanpassad kost, timbalkost som det heter.

Emelie Johansson från Hultsfred stannade till hos Sandra Bergsten och Alexandra Wallerstedt, som presenterade kommunens serviceenhet och exempel på individanpassad kost, timbalkost som det heter.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2018-10-25 21:00

Det sa Monica Hjelm på Campus Hultsfred med stor positivitet i rösten, när hon summerade torsdagens jobb- och utbildningsmässa på Rock City. Uppgifterna om att det finns en stor grupp ungdomar som vill stanna på hemorten om de kan plugga vidare eller få jobb i närområdet grundar hon på en enkät som genomförts på gymnasiet under åtta år.

– Beroende på vad Campus Hultsfred haft för utbildningar har resultatet varierat mellan 30-44 procent som vill bo kvar, säger Monica Hjelm. I en framtid hoppas vi kunna erbjuda ännu fler utbildningar, det hoppas vi ska leda till att ännu fler vill stanna på hemorten.

Ambitionen med den välbesökta jobb- och utbildningsmässan var just att visa på det stora utbudet som faktiskt finns inom en radie av åtta mil från Hultsfred. Så under dagen fick runt 300 gymnasieelever, några hundra arbetssökande och vuxenstuderande chansen att möta både lokala företag inom olika branscher och 15 utbildningsanordnare av eftergymnasiala utbildningar.

På scenen intervjuades också fyra Hultsfredsambassadörer, som berättade om sina vägval i livet där den gemensamma nämnaren var att de stannat i Hultsfred.

– Jag ville visa hur andra relativt unga människor gjort, att det går att leva och bo här. Det är det hela dagen syftar till, att visa att det finns möjligheter att stanna, säger Emil Elofsson som ansvarade för det som hände på scen där också studenterna Rebecka Fredriksson underhöll tillsammans med Elias Ydeberg och Sebastian Bergholtz.

Lydia Tångered, Gamleby, och Alfred Stenberg från Tuna var två av alla elever som besökte mässan. De tog sig bland annat en pratstund med bemanningsföretaget Epabs representant, som gärna presenterade företaget och vilka jobb de kan erbjuda.

Vid bordet bredvid fanns Pierre Fransson, produktionsledare på Planja, som såg stora fördelar i mässan och möjligheten att söka arbetskraft på det här sättet.

– Vi står inför stora pensionsavgångar och behöver fylla på underifrån, så vi vill förstås att folk stannar och producerar grejer på vårt företag.

Ulrika Reinholdsson, samordnare av utbildning och rekrytering inom vård och omsorg, summerade dagen:

– Mässan visar den typiska Hultsfredsandan, här kopplas alla aktörer samman och blandar det med sång och musik för att informera personer om att här kan man bo, leva och verka. Jag känner mig stolt när jag ser allt det här.

Rebecka Fredriksson, student på Campus Hultsfred.
Rebecka Fredriksson, student på Campus Hultsfred.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!