Tanken var att materialet skulle flyttas hit, så att allt skulle kunna läggas över i digital form, för att bli tillgängligt på ett helt annat vis.
Så för en tid sedan föreslog statens offentliga utredningar, SOU, att staten skulle satsa 900 miljoner kronor på att digitalisera materialet och göra det tillgängligt. Det tände naturligtvis hoppet ordentligt hos de som jobbat med frågan, hoppet om att statsmakterna tagit deras idé på allvar och ville göra något åt den.
Men i samma veva kom den stora regementsnedläggningen i Östersund och döm om Rönnlunds förvåning när Hultsfredsidén dök upp på listan över statliga ersättningsjobb i Östersund.
30 arbetstillfällen på digitalisera och skapa ett nytt arkiv för bild och ljud stod uppsatt på listan över tänkbara nya statliga jobb.
- Det handlar om ett treårigt försök, säger Lars-Erik Rönnlund och staten satsar 30 miljoner kronor varje år.
Jobben hamnade i Östersund i stället
Det skulle bli ett antal arbetstillfällen i Hultsfred. Men nu verkar det som om digitaliseringsfabriken hamnar i Östersund som ersättningsjobb för det nedlagda regementet. Idén med att skapa en fabrik för att digitalisera materialet i Arkivet för Ljud och Bild föddes i Hultsfred och bland annat IUC Hultsfred har krigat hårt för det.
Besviken ja. Men uppgiven nej. Kampen för jobben till Hultsfred går vidare för Lars-Erik Rönnlund.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!