Jublar över förnyat förtroende

Var femte person i Hultsfreds kommun lade sin röst på Kristdemokraterna i landstingsvalet. Det gör att Hultsfred-Vimmerby valkrets tar tillbaka sitt andra mandat och Anders Andersson jublar över förnyat förtroende.

Anders Andersson är jublande glad över att göra comeback i landstinget. KD växer två mandat, varav det ena tillfaller Hultsfred-Vimmerby valkrets.

Anders Andersson är jublande glad över att göra comeback i landstinget. KD växer två mandat, varav det ena tillfaller Hultsfred-Vimmerby valkrets.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2018-09-11 21:00

Med sina 19,7 procent förstärker KD sin ställning som största Alliansparti i Hultsfreds kommun och näst största parti totalt sett, efter Socialdemokraterna, som backar med 6,2 procent till 33,5.

– Ingen annan valkrets, oavsett Alliansparti, har fått så höga förtroendesiffror som KD fick i Hultsfred-Vimmerby, säger Anders Andersson som har svårt att dölja sin iver. Klart jag är glad, det betyder att vår valkrets tar tillbaka det mandat vi förlorade till Västervik i förra valet. Extra glad är jag över att partiet växer med två mandat till sju, så vi tar det så att säga inte från några partikompisar.

Anders Andersson tar därför på nytt klivet in i landstingsfullmäktige. Som det ser ut i de preliminära siffrorna.

Vilken är den viktigaste frågan för dig personligen?

– Hur vi säkerställer personalförsörjningen så vi kan rekrytera personal till glesbygden, både inom landstinget och i privat regi. Jag hoppas att vi får en Alliansregering i Stockholm med avgörande inflytande för en KD-politiker i socialdepartementet som kan ge oss de ekonomiska förutsättningarna. Det här är en "Ebba-fråga" (Ebba Busch Thor), hon vill att läkare, men även sjuksköterskor, som är beredda att jobba i glesbygdskommuner ska få dubbel lön, om de förbinder sig att stanna kvar minst 24 månader.

– Den andra viktigaste frågan jag vill ta tag i som landstingspolitiker är att se till att Stångådalsbanan rustas upp.

Så röstade Hultsfred i landstingsvalet:

Socialdemokraterna 33,5 procent totalt 25 mandat -2

Kristdemokraterna 19,7 7 mandat +2

Centerpartiet 14,3 8 mandat +1

Sverigedemokraterna 13,4 10 mandat +3

Moderaterna 9,4 10 mandat -1

Vänsterpartiet 6,14 mandat +-0

Liberalerna 1,5 3 mandat +-0

Miljöpartiet 1,4 0 mandat -3

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!