Hultsfred har, som en av tre kommuner i Sverige, valts ut att delta i projektet Street Moves.
– Vi tycker att det är jättekul, säger Maria Bolin, samhällsplanerare på Hultsfreds kommun.
Syftet med projektet är att göra gaturummet mer hållbart, hälsosamt och levande. Projektet leds av statens centrum för arkitektur och design, ArkDes.
– Det finns ett bra arbete redan om hur man gör attraktiva miljöer i kommunen, men här får vi möjligheten att gå ett steg längre.
Projektet kommer att fokusera på Oskarsgatan med omnejd.
– Vi ser det som en strategisk nod i de centrala delarna av Hultsfred, säger Maria Bolin som konstaterar att Oskarsgatan har en ganska steril miljö i dag.
Till sommaren ska gatan förändras på något sätt.
– Syftet är att våga pröva någonting nytt. Det kan vara en tillfällig satsning, men som kan få leva kvar längre om det faller väl ut.
Regissören och teaterchefen Suzanne Osten ingår i ett designteam som ska jobba med projektet. Även allmänheten och verksamheter längs gatan ska involveras.
– Söndagen den 16 oktober kommer vi att bjuda in till ett öppet möte, säger Maria Bolin.
Suzanne Osten ska medverka på mötet i Hultsfred.
– Hon kommer att ha ett inspirationspass.
Hur viktig är hon i projektet?
– Jag tror att vi alla har olika kompetenser. Normalt sett kanske vi sitter för oss själva, oavsett om man planerar gaturum eller skapar en teater. Men när man för samman alla kompetenser så tror vi att det händer spännande saker. Suzanne har en jätteviktig del. Hon har en förmåga att engagera och entusiasmera människor och se olika perspektiv.
Tidigare har Street Moves intagit gator i Stockholm, Göteborg, Umeå och Helsingborg. Då placerades det ut moduler som kunde innehålla allt från laddstationer för elbilar till utegym, sittytor och odlingar.
Just nu genomförs omfattande grävarbeten på flera håll i Hultsfred. Men den typen av arbeten är inte tänkta att göras på Oskarsgatan.
– Med rätt enkla medel går det att ställa ut någonting som ändrar uppfattningen av rummet, utan att man har satt en spade i marken, säger Maria Bolin.
Street Moves finansieras delvis av innovationsmyndigheten Vinnova. Enligt Maria Bolin har Hultsfreds kommun avsatt cirka 300 000 kronor till projektet. Återvinning är en del av konceptet.
– Vi vill kunna använda oss av återbrukat material som annars hade gått till spillo.