Hans Olson har arbetat i 30 år inom ambulansverksamheten och kommer att gå i pension inom fyra till fem år. I dag arbetar han i Lund, där han även är mantalsskriven.
Men han har en gård strax utanför Hultsfred som han gärna vill flytta till när han går i pension, men han är skeptisk till att flytta till Hultsfred då räddningstjänsten kanske kommer att få dra ner på både "gubbar" och utryckningar.
- Skulle jag till exempel få ett hjärtstopp här i kommunen så är mina chanser att överleva ganska små.
Om jag eller mina anhöriga skulle larma 112 och vill ha en ambulans, så kanske Hultsfreds ambulans är på väg till Västervik med en patient.
Då tillkallar SOS ambulansen i Virserum men innan den kommer hit så har jag hunnit dö flera gånger om, säger Hans Olson.
Han tillägger att hade man nu haft en defibrillator i någon av brandbilarna eller räddningsledarens bil så skulle de kunna åkt på larmet, men så fungerar det inte i Hultsfreds kommun.
Trygghet
Visst finns det mer och bättre förutsättningar att bo på en större ort men han anser att man ska känna sig trygg även när man bor på landet.
- Jag tycker det är skamligt att man inte satsar mer på räddningstjänstens kunskap. Nu vill man dra ner istället för att samarbeta.
Förr fick brandmännen till exempel sätta stödkrage på de skadade då de kom fram till en trafikolycka men i dag får de absolut inte göra det. Det skulle i många fall förhindra onödigt lidande, säger Hans Olson.
Känner sig tryggare i Skåne
- Kunskapsmässigt borde brandmännen ha tillgång till en defibrillator i någon av sina bilar men det måste bero på snålhet från kommunens sida och att kommunen vill göra besparingar på räddningstjänsten tycker jag är galet.Det vore bättre att ta tillvara på deras kunskap och snabba utryckningstid, säger Hans Olson.
Hans Olson blev irriterad på att man gör utredningar inom kommunen om räddningstjänsten ska få mindre pengar att röra sig med. Han tycker det vore en självklarhet att man skulle kunna utbyta mer samarbete mellan räddningstjänsten och ambulansen. "Ta till vara på räddningstjänsten på ett annat sätt än vad som görs i dag".
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!