26-årige Filip Svenssons mardröm fortsätter. Från att ha varit en ung, levnadsglad företagare med tre anställda har han brutits ner av borrelia.
Fortfarande efter tre och ett halvt år kämpar han mot ljuskänslighet, vandrande ledvärk, hjärntrötthet, nackstelhet och yrsel.
– Det var under en sådan yrselattack som jag sågade av mig halva ringfingret och skadade två andra fingrar. Jag drev tidigare ett eget företag och skulle såga till en träbit i en klyvsåg när det blev helt kolsvart i huvudet på grund av yrselattacken, berättar Filip Svensson som fortfarande har svårt att prata om händelsen som väcker många obehagliga minnen.
Det fanns ingen ambulans inne vid olyckstillfället så hans pappa blev tvungen att köra honom i bilen de åtta milen till Västervik. Med honom i baksätet satt hans mamma, som höll fast det avsågade fingret med en stor handduk.
– Det gjorde helt sjukt ont, så i höjd med Ankarsrum tuppade jag av. Jag har fått berättat för mig att sjukhuspersonalen fick dra mig ur bilen. Jag själv minns ingenting av händelsen.
Fingret sattes dit provisoriskt med några stygn och gipsades i Västervik. Filip Svensson skickades hem med två värktabletter och uppmaningen att åka till hand- och plastikkirurgen i Linköping dagen efter. Det har gjort honom mest missnöjd, att han inte fick åka direkt till Linköping för vård, alternativt fick stanna kvar i Västervik där de kunde gett honom bättre smärtlindring.
– Den natten var hemsk. Tabletterna slutade ge verkan vid 22-tiden så jag låg vaken i min säng och bara grät och skakade. Jag var helt borta av chock och smärta. Jag funderade till och med på att ta mitt liv, men som tur var ändrade jag mig.
Nu slår IVO, Inspektionen för vård och omsorg, fast att det finns brister i den medicinska handläggningen vid akutmottagningen i Västervik. Man anser att dokumentationen av patientens fortsatta smärtlindring var bristfällig. Likaså att man brast vid hand- och plastikkirurgen i Linköping, i och med att man inte följde upp patientens förmåga att urinera.
När Filip Svensson flera timmar senare sökte akut hjälp i Västervik för smärtor i magen tappade man honom på 7,5 deciliter urin.
I sitt beslut skriver IVO att man borde sett till att det fungerade innan han åkte hem. "Patienten har härigenom inte fått vård av god kvalitet", slår man fast.
Vi har sökt verksamhetschef Thomas Hansson för en kommentar utan att lyckas. Men i ett svar till IVO skriver han följande: "Jag kan konstatera att kliniken brustit i kontrollen, vi borde ha tillsett att allt fungerade innan han åkte hem". Han tycker det är beklagligt att patienten inte var smärtlindrad under natten i väntan på vård, men han finner inte att någon av bristerna medfört risk för vårdskada eller bestående men.
Till följd av händelsen har kliniken gått igenom rutinerna med personalen, för att undvika att det händer igen. I övrigt anser IVO att "handskadan behandlats på ett sakkunnigt och vedertaget sätt", skriver man i beslutet.
– Det känns som jag fått lite upprättelse efter den där mardrömsnatten, säger Filip Svensson, som än i dag lider av depression och ångest som en följd av det han var med om. Men, tillägger han, jag kämpar vidare och målet är att kunna starta upp mitt företag med tre anställda igen. Jag ska ta mig dit en dag.