Redan förtidsrösterna i Målilla valdistrikt slog rekord. När klockan närmade sig 17.15 hade Christina Svensson, valdistriktets ordförande, bara kommit halvvägs i lådan med sammanlagt 473 kuvert.
– Under mina 25-talet år som röstmottagare har jag aldrig varit med om vare sig att så många röstat i förtid eller på valdagen. Man kan se i röstlängden att det är ikryssat sida upp och sida ner.
Jörgen Skoog och hans sambo Lolita Palmqvist var två av dem som valt att besöka vallokalen på själva valdagen.
– Någon gång har vi förtidsröstat, men vi tycker det hör till att rösta på valdagen, säger Jörgen Skoog.
Har det varit svårt att bestämma sig?– Ja, verkligen. Det har varit det svåraste året. Så här på slutet har vi följt debatterna och sista veckan har vi engagerat oss mer.
Är det några speciella frågor som avgjort ert val av parti?– Nja, vi tycker de har lite lika nästan allihop, så vi har nog mer gått på ledaregenskapen. Vem som är mest förtroendeingivande. Vi har tröttnat på när det blir för mycket tjafs dem emellan.
Även röstmottagarna Marie Jonsson, Annika Eskilsson och Kristina Johansson i Mörlunda valdistrikt, som också omfattar delar av Rosenfors och Tveta församling, hade den uppfattningen att valet 2018 intresserat fler än vanligt.
– Här har 406 personer valt att förtidsrösta, det är ungefär en tredjedel, säger Kristina Johansson. Men det var också ett väldigt tryck redan när vallokalen öppnade klockan åtta, sedan har det varit en strid ström av väljare och inte sällan rent av kö.
– Ja, det känns helt klart att det varit mer tryck i år, tillägger Annika Eskilsson, rutinerad valarbetare.
Valdistrikt Hultsfred södra med sammanlagt 1 167 röstberättigade är det distrikt i Hultsfreds kommun som har flest förstagångsväljare, närmare bestämt 7,5 procent, sedan är det ett hopp ner till Järeda på andra plats med sina 5,0 procent av invånarna som går till val för första gången.
– Vad vi kan se så här långt (runt klockan 18) har lite mer än hälften av förstagångsväljarna röstat, säger Sara Dolk, som i likhet med övriga röstmottagare märkt en annan sak tydligt:
– Våra nysvenskar är väldigt stolta att de får rösta och många behåller sitt röstkort som minne. De visar en helt annan stolthet och är glada över att få vara med och påverka. Kanske har de aldrig ens fått rösta i sitt hemland, säger Felicia Jonsson.