– De områden som anses farligast, i riskklass ett eller två, ska vara sanerade till år 2050 enligt Länsstyrelsens mål, säger Johan Svensson (M) ordförande i ÖSK-direktionen.
– Visst, fortsätter han, det är många år dit. Men det handlar om ett jätteprojekt som ska genomföras. För att göra jobbet har vi anställt Linda Johansson på ÖSK.
– Vi kommer i första hand att titta på de gamla deponier som vi har ett kommunalt ansvar för, säger Linda Johansson.
Och det är inte direkt någon brist på gamla kommunala soptippar precis. Minst en, ofta flera, i varje tätort.
– Mestadels är det tippar från perioden 1950-tal till 1970-tal, säger Linda Johansson. På den tiden tänkte man lite annorlunda mot vad vi gör i dag när det gäller avfall.
Länsstyrelsen i Kalmar har en karta som är till god hjälp för att hitta de kända förorenade platserna, EBH-stödet kallas den och här kan man se vilka områden man känner till och har undersökts tidigare, och om man känner till vilka föroreningar som kan finnas där.
Linda Johansson började jobbet vid årsskiftet och första uppgiften att ta sig an är att gå igenom de gamla utredningar som finns för att skapa en bild av omfattningen och utifrån det göra upp en handlingsplan.
– Det handlar om att ta reda på hur pass farliga de är, hur nära vatten de ligger, och om det finns intresse av att exploatera marken för något, säger Linda Johansson, som fått klartecken från ÖSK-direktionen att gå vidare med jobbet.
– Rent praktiskt går det till så att vi anlitar oberoende konsulter, som går ut och tar prover, berättar Linda. Och utifrån deras resultat kan vi sedan bestämma om hur vi går vidare, om det krävs en sanering eller om det finns andra lösningar. Men än så länge har vi inte några nya provtagningar inbokade.
Någon exakt prislapp på vad det kostar att ta hand om de gamla miljösynderna finns inte. Men det stora pengar det handlar om.
– ÖSK har pengar avsatta för det här ändamålet, säger Linda Johansson, för de gamla deponier vi har ansvar för. Men det kommer antagligen att behövas mer för att klara de nationella målen.
– De nationella målen kan vi inte blunda för, säger Johan Svensson, det är bara att ta tag i problemet. Och pengar som behövs under de första åren har vi. Bland annat kommer vi att använda pengar som blev över vid täckningen av Kejsarkullen.