– Det är ingenting för oss att hantera, sade polisinspektör Petter Sandstedt, som varit på plats och inspekterat kassen.
– Det rör sig om en hel kasse med gammal dynamit, fortsätter han. Den är inte farlig så länge ingen rör den. Men vi kan inte hantera den. Den är inte helt säker att hantera. Därför har polisens bombskydd från Malmö tillkallats för att ta hand om sprängämnet.
I väntan på att dynamiten togs omhand hölls polisstationens reception stängd för besökare.
– Kassen står i receptionens mottagningsrum, säger Petter Sandberg, och vi kan inte flytta den. Och vi kan inte släppa in besökare när den står där.
Däremot kan personalen på andra sidan disken jobba ungefär som vanligt. Farligare än så bedöms inte situationen just nu.
Risken med gammal dynamit är att den kan bli ostabil genom åren. Att den kan smälla vid felaktig behandling.
– Det beror på, säger Petter Sandberg, att nitroglycerin kan fällas ut under vissa förutsättningar. Men det verkar inte vara så i det här fallet. Men vi tar det säkra före det osäkra.
Det kan finnas en hel del gammal dynamit i ute källare och på vindar. Petter Sandstedt vill att den som hittar gamla sprängämnen inte tar med den till polisstationen.
– Vi vill i stället att de ringer till oss så att vi kan åka ut och göra en bedömning, säger Petter Sandstedt. Då kan vi skicka en patrull och utifrån vad de ser, kan vi avgöra om vi ska ta hand om det själva, eller om det är en sak för bombskyddet.
Nationella bombskyddet var på plats under tisdagen och tog om hand om ämnena.
– Det har inte varit något större pådrag, säger Jimmy Modin, presstalesperson vid polisen.