Sex av tio barngrupper är större än rekommenderat i Hultsfred enligt Lärarförbundets kartläggning för 2021. Under fjolåret översteg därmed hela 60 procent av alla åldersindelade barngrupper Skolverkets riktlinjer på max 12 barn för 1-3 åringar och max 15 barn för 4-5 åringar. Därmed ligger Hultsfred betydligt högre än rikssnittet där 48 procent av grupperna är för stora.
– Det är självklart att vi vill få ner storleken på barngrupperna, det gäller hela Sverige. Ser jag till min egen förskola har vi gott om personal med möjlighet att dela upp i mindre grupper men ur ett anknytningsperspektiv är det ändå problematiskt när små barn måste knyta många relationer, säger huvudskyddsombud Maria Hellman från Lärarförbundet Hultsfred.
Emma Roos Simonsson är verksamhetschef för förskolan i kommunen och hon menar att situationen är bättre än vad statistiken visar, trots att det är kommunen själva som rapporterar in siffrorna.
– Vi har ett annorlunda arbetssätt här, säger hon, vi slår ihop avdelningar och jobbar i team. På så vis blir det fler vuxna per barn. Vi har i dag 4,9 barn per pedagog, snittet i landet ligger på 5,5, säger hon.
Problemen tycks vara växande i kommunen. När Lärarförbundet senast gjorde motsvarande kartläggning, år 2019, var 35 procent av barngrupperna större än rekommenderat och antalet för stora barngrupper har därmed nästan dubblerats.
– 2020 hade vi väldigt många nyfödda i kommunen, det blev en rejäl topp. Förra året blev det en minskning, visserligen liten men ändå en minskning. Och jag har fått till mig att det blir något liknande i år säger Roos Simonsson.
Evahagens förskola
Emma Karlsson är skyddsombud på förskolan i Virserum. Där har de största barngrupperna 18-20 barn, något som påverkar personalen.
– Överlag på alla förskolor är det stora barngrupper. Man känner sig otillräcklig varje dag och det är ingen rolig känsla som ligger och gnager i oss. Så ska det inte vara, säger hon.
På Evahagens förskola är det blandat med både utbildade pedagoger, barnskötare och outbildad personal.
– Alla behövs verkligen och är värdefulla. Vi växer inte på träd och det är väldigt svårt att få tag på vikarier när någon är borta. Det är stressen framförallt som påverkar. Det är så mycket som ska hinnas med och vissa veckor går vi på knäna.
Ni har 20 barn i en grupp med 4-5 åringar, rekommendationen är max 15. Har ni fått några extra resurser?
– Nej det har vi inte. Det är alltid en ekonomisk fråga, man borde utgå mer från barnens behov, säger Karlsson.
Målilla förskola
På förskolan i Målilla är alla grupper utom en över rekommendationen där de största är Sjöstjärnan med 24 stycken 4-åringar och Gula Bläckfisken med 23 stycken 2-3-åringar.
– Det är mycket barn. Samtidigt är det svårt att göra något åt det eftersom vi är den enda förskolan i Målilla. Visst är det en del som börjat känna av en inre stress av att behöva finnas till hela tiden för det är också väldigt svårt att få in vikarier, säger skyddsombudet Alexandra Svensson.
Några extra resurser har inte satts in.
– Nej, jag kan inte säga att vi fått någon extra resurs. Att vi har så stora barngrupper i förhållande till rekommendationerna tror jag inte heller har framgått till personalen. Jag är chockad faktiskt. Vi får bara höra att vi har mycket personal i förhållande till barn men det är riktigt stora grupper.
Växthuset
Förskolan Växthuset är den nyaste förskolan i Hultsfred. Här pendlar avdelningarna för 1-2 åringar mellan 5 och 12 barn samtidigt som man har mellan 20-23 barn i de äldre grupperna.
– Vi är två arbetslag som slagit oss samman till en hemvist. Det gör att vi kan dela upp de 22 inskrivna barnen på avdelningen i mindre grupper när vi har undervisning. Någon grupp är inne, en annan ute. En tredje kanske i ateljén eller skaparverkstaden, säger skyddsombudet Marie Pettersson.
Men förutom möjligheten att dela upp sig mer finns det också extra resurser.
– Vi har också en odlingspedagog och en ateljérissa som går utöver den vanliga personalen, säger hon, så det rullar på.
Situationen med vikariebristen är något som huvudskyddsombudet Hellman också reagerat på.
– Jag får in anmälningar när något uppstår och något jag märker kommer frekvent är att det saknas vikarier och att det påverkar personalen. Det är ett problem för hela kommunen.