Så många hemlösa katter tas emot från Hultsfred

Hur stort är problemet med hemlösa katter i Hultsfreds kommun? Inte särskilt stort, enligt polisen och länsstyrelsen. Katthemmen i grannkommunerna ger delvis en annan bild. "Mörkertalet är större än vad man tror", säger Josefina Gustafsson från katthemmet i Oskarshamn.

Flera katthem i närområdet tar emot hemlösa katter från Hultsfreds kommun.

Flera katthem i närområdet tar emot hemlösa katter från Hultsfreds kommun.

Foto: Anna Persdotter

Hultsfred2023-09-04 12:07

För ett år sedan lämnade Antje Rohde (C) in en motion där hon föreslog att Hultsfreds kommun skulle ta tag i problemet med hemlösa katter och hitta en långsiktig lösning. I dagsläget finns till exempel inget katthem i kommunen.

– Det är en jättebra motion som väcker frågor. Hemlösa katter har ingen kommun som de håller sig till, utan de behöver hjälp oavsett var de bor någonstans, säger Josefina Gustafsson, ordförande för Katthemmet Oskarshamn.

Nu har miljö- och byggnadsnämnden tittat närmare på frågan.

"Kommunen är inte tillsynsmyndighet för hemlösa katter. Påträffas hemlösa katter ska detta anmälas till länsstyrelsen eller polisen som har ansvaret för dessa ärenden", skriver nämnden i ett yttrande.

undefined
I dagsläget finns inget katthem i Hultsfreds kommun.

För att få en bild av problematiken har miljö- och byggnadsförvaltningen ställt frågor till bland annat länsstyrelsen och polisen.

"Länsstyrelsen svarade att Hultsfreds kommun inte sticker ut vad gäller antalet omhändertaganden. Inte heller polisen har en bild av att det är ett stort problem i kommunen. Av de kommuner som svarat på förvaltningens frågor har ingen angett att hemlösa katter är ett problem hos dem."

Nämnden skriver att bilden från katthemmen är "delvis annorlunda". Exempelvis uppgav ett av katthemmen att de har tagit emot 17 katter från Hultsfreds kommun under 2022 och sagt nej till många fler. 

"Ett annat katthem uppskattar att de i genomsnitt tar emot 3-5 katter per år från Hultsfred och beskriver även att de ibland måste säga nej på grund av att de har fullt. Ett tredje svarar att det är en svår fråga men att de troligen tagit emot 20-talet katter från Hultsfred de senaste fyra åren."

Det var katthemmet i Oskarshamn som tog emot 17 katter från Hultsfreds kommun förra året.

– Det var en koloni, varav 5 av de 17 katterna var kattungar som tyvärr inte överlevde. När man börjar hjälpa till i en koloni måste man fånga in samtliga katter som finns i den kolonin, annars kvarstår problemet. Därför blev det en liten peak i sammanställningen för det året, säger Josefina Gustafsson.

undefined
Flera katthem i närområdet tar emot hemlösa katter från Hultsfreds kommun.

Hur många katter tar ni emot från Hultsfred ett vanligt år?

– Det är svårt att säga. Allt beror på hur många katter vi har inne den dagen vi får samtal om katter.

På frågan hur stort problemet med hemlösa katter är i Hultsfreds kommun säger Josefina Gustafsson att det finns ett stort mörkertal.

– Det är inte alla som har hittat en hemlös katt som hör av sig. En del löser det själva, en del noterar men kanske inte gör någonting, andra ringer polisen eller länsstyrelsen eller hör av sig till olika katthem. Så det är jättesvårt att få en sammanställning av helhetsbilden, men vi vet att det finns fler katter som behöver hjälp än vad vi har kunnat hjälpa i alla fall. Det finns grund för en organisation att hjälpa hemlösa katter även i Hultsfreds kommun.

Hon berättar att katthemmet i Oskarshamn just nu renoverar sin karantän. När renoveringen är färdig kan de ta emot fler katter än tidigare, även från Hultsfred.

Enligt miljö- och byggnadsnämnden kan Hultsfreds kommun inte ge bidrag till Oskarshamns katthem, eftersom katthemmet inte går under kommunens bidragsregler. 

Katthemmet har inte heller sökt bidrag från Hultsfreds kommun.

– Vi ser hellre att den typen av bidrag går till att starta någonting i hemkommunen, säger Josefina Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!