Kickade igång ny säsong – nytt rekord i torghandel

Fredagens torghandel var starten på en ny säsong. "Vi hoppas det ska bli ett trendbrott, målet är att Hultsfred ska bli känt för sin torghandel".

Annica Eek, Mörlunda, och Sypniewska Halina, Hultsfred, lockades av blommorna. Annica särskilt av den relativt nya sorten gyllenlack.

Annica Eek, Mörlunda, och Sypniewska Halina, Hultsfred, lockades av blommorna. Annica särskilt av den relativt nya sorten gyllenlack.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2021-03-26 16:39

Det säger Jenny Nilsson, som man inte kan anklaga för att sätta ribban lågt. 

Tillsammans med Staffan Bjerkert ansvarar hon för att Hultsfred Handel ska få igång en torghandel värd namnet.

– Vi har varit igång lite smått över hösten och vintern med några få knallar, men nu har vi öppnat upp för bokningar året ut, säger Jenny Nilsson.

undefined
"Det här var roligt. Att få se lite liv och rörelse var efterlängtat", säger Gunvor Djurberg.

Fredagens torghandel hade fått namnet Vårtorg och var tänkt som en kickoff för en ny säsong.

– Gensvaret blev över förväntan, vi har 25 knallar här i dag. Det är det största antalet någonsin. Kommunen var bussig och stängde av en väg så vi kunde göra det coronasäkert. Annars hade vi inte kunnat hålla rätt avstånd för 25 knallar.

Det var butikernas dåliga försäljning i början av pandemin som födde tanken att satsat på torghandel. 

undefined
Ständig påminnelse om vikten av att tänka sig för och hålla avstånd.

Enligt Jenny Nilsson ska det ha gett effekt. Butikerna säger sig ha mer att göra om fredagarna, samtidigt som initiativet uppskattas av folket – som både gillar att komma ut lite och kunna handla tryggare.

– Det här var roligt. Att få se lite liv och rörelse var efterlängtat, säger Gunvor Djurberg.

Annica Eek hade åkt från Mörlunda specifikt för en blomma.

– Jag såg på sociala medier att de säljer gyllenlack, en rätt ny sorts blomma, så det lockade mig.  

undefined
Greger Kronblad, Basturökeriet, tycker torghandeln i Hultsfred fått ett uppsving. En av kunderna var Michael Arrhenius från Rosenfors.

Bland fredagens knallar träffar vi Greger Kronblad från Basturökeriet. Han besöker torghandeln i Hultsfred med jämna mellanrum.

– Närheten till Vetlanda bidrar förstås, och jag tycker det blivit ett uppsving här, säger han.

Innan coronapandemin slog till jobbade Basturökeriet till 90 procent på mässor och bilen rullar mest bara på sommar- och julmarknader.

– Nu är det skillnad, nu när allt är nedstängt är vi ett inslag i torghandeln både i Vetlanda, Eksjö, Nybro och Växjö kontinuerligt och fredagar alternerar vi mellan olika orter, bland annat Hultsfred.

Jenny och Staffan hoppas på ett trendbrott, så torghandeln i Hultsfred växer sig stor.

– Knallarna säger att de säljer bra, det hoppas vi ska bidra till att de vill komma tillbaka och att det sprider sig mellan knallarna, säger Staffan.

undefined
Jenny Nilsson och Staffan Bjerkert hoppas på ett trendbrott, att torghandeln ska växa sig stark i Hultsfred. "Målet är att Hultsfred ska bli känt för sin torghandel".

Somliga säger sig vara här för att coronapandemin stängt ner allt annat. 

Hur ska ni göra för att behålla intresset även efter pandemin?

– Jag hoppas torghandeln ska bygga sig så stark att knallarna kommer vilja vara kvar även senare, säger Jenny. Folket tycks gilla konceptet, jag har som mål att Hultsfred ska bli känt för sin torghandel. 

undefined
Fredagens torghandel var starten på en ny säsong. Gensvaret blev över förväntan med 25 knallar på plats och mycket folk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!