Klädbutiken kämpar på bakom staketet

"Det är tufft nu", säger Lars Gardelöf på Zaags, som räknar iskallt med att butiken tappat mellan 30 och 40 procent av försäljningen, sedan ombyggnaden av Tors Plan började.

Det är tuffa tider för butiken. Lars Gardelöf räknar kallt med att man tappat 30-40 procent av försäljningen sedan ombyggnaden av Tors plan inleddes i september.

Det är tuffa tider för butiken. Lars Gardelöf räknar kallt med att man tappat 30-40 procent av försäljningen sedan ombyggnaden av Tors plan inleddes i september.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2023-01-05 05:00

Efter några månader "bakom galler" ser han en tydlig trend. Kundtillströmningen har minskat.

– Precis när det börjat komma igång igen efter pandemin så kommer det här, säger Lars Gardelöf på Zaags, som tycker att det är en minst sagt olycklig tajming. Men vi försöker göra det bästa möjliga av situationen. 

Butiken hade tuffa tider under coronapandemin, men försäljningen hade precis kommit igång på allvar igen, när ombyggnaden började. Och försäljningen backade igen. 

– Vissa månader har vi till och med legat under corona-nivåerna, säger Gardelöf.

När ombyggnaden av Tors Plan startade i början på september hägnades byggplatsen in med stängsel. Det gjorde att både Zaags klädbutik och restaurang Kungen mitt emot, fick sina entréer nästan blockerade.

– Men sedan dess har det blivit lite bättre. Inte så mycket, men det har blivit lite bättre gångar i alla fall, säger Gardelöf.

Men fortfarande är det inte helt lätt för kunderna att hitta in till butiken. Speciellt inte som Zaags har många tillresta kunder.

– Men vi har försökt på alla sätt att lära dem att använda den stora parkeringsplatsen på baksidan, och det börjar fungera nu, säger han.

Förhoppningen är nu att bygget ska gå lite snabbare än planerat.

– Det är sagt att det ska vara klart till midsommar, men nu när det mesta grovjobbet är klart, hoppas jag att det ska gå snabbare. I varje fall så att man kan börja öppna upp delar av torget, säger Gardelöf.

– Men, fortsätter han, med så lång tid som det tagit och så mycket arbete som lagts ner, är förväntningarna på att det ska bli bra väldigt högt ställda...

Jennie Konradsson som är byggledare för projektet bekräftar att man tittar på möjligheterna till en stegvis öppning av torget när det börjar dra ihop sig.

– Tillgängligheten har hög prioritet, säger hon, och vi har en kontinuerlig dialog med entreprenören om det.

Hon berättar också att tidsplanen just nu ser ut att hålla, att projektet ska vara klart någon gång kring midsommar.

Kan det bli midsommardans på det nya torget?

– Nja, det är väl tidigt att bestämma något datum ännu, säger Jennie Konradsson. Men om det inte dyker upp något oförutsett så...

Hon bekräftar också att det pågår en juridisk process där drabbade näringsidkare söker ersättning från kommunen.

– Men den biten vet jag inte så mycket om, säger hon. Bara att processen är i gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!