Frågan om sommarlovskort har avgjorts: "Ordentlig resesatsning"

Ska alla ungdomar, eller bara de som har sommarjobb, kunna ansöka om sommarlovskort till kollektivtrafiken? Frågan väckte debatt på kommunfullmäktige i Hultsfred.

Endast ungdomar med sommarjobb får subventionerade resor i kollektivtrafiken i sommar. Det står klart efter ett beslut i kommunfullmäktige.

Endast ungdomar med sommarjobb får subventionerade resor i kollektivtrafiken i sommar. Det står klart efter ett beslut i kommunfullmäktige.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2024-05-21 11:16

Sommarlovskorten, eller sommarlovsbiljetter som de också kallas, har diskuterats flitigt under våren. 

I stället för att tacka ja till KLT:s erbjudande, som skulle kosta 630 000 kronor, har kommunstyrelsen föreslagit en satsning på 500 000 kronor, varav drygt hälften ska gå till sommarlovsaktiviteter och andra insatser.

På måndagskvällen tog kommunfullmäktige beslut i frågan, efter att en rad politiker varit uppe i talarstolen.

– En hel mängd ungdomar har fått ut sommarlovsbiljetten men inte utnyttjat den, sa Åke Nilsson (KD) som menade att kommunstyrelsens lösning är mer träffsäker och kan sporra ungdomar att skaffa sommarjobb.

undefined
"Modellen som KLT erbjuder är inte särskilt träffsäker. En hel mängd ungdomar har fått ut sommarlovsbiljetten men inte utnyttjat den", sa Åke Nilsson (KD).

Tanken är att ungdomar från årskurs 7 till årskurs 2 på gymnasiet ska kunna ansöka om korten. De får betala en egenavgift på 200 kronor.

– Jag tycker att förslaget är väl avvägt i en tid där vi måste hålla igen på de utgifter vi har, sa Johan Svensson (M).

Socialdemokraterna ansåg att alla ungdomar, inte bara de som jobbar, ska få subventionerade resor.

– Det här kortet har varit mycket värt för många elever, sa Alexandra Svensson (S).

Jimmy Loord (KD) menade att det är naturligt att se om sitt hus i ekonomiskt kärva tider.

– Med lite kreativitet erbjuder vi en ordentlig resesatsning för kommunens unga som faktiskt vill nyttja kollektivtrafiken i sommar, sa Loord.

undefined
"Kan kommunen hitta pengar till diverse äskanden kan kommunen troligtvis hitta pengar till eleverna och dessa biljetter också", sa Alexandra Svensson (S).

Birger Karlsson (SD) lovordade kommunstyrelsens förslag. Men Mattias Wärnsberg (S) tyckte att majoriteten hade krånglat till det.

– Vårt förslag är bättre i och med att det omfattar alla ungdomar, och det kommer inte att bli dyrare. Det blir betydligt enklare också, sa Wärnsberg.

S föreslog även sänkt åldersgräns till årskurs 6.

– Vi socialdemokrater är inte alls emot att ungdomar ska söka sommarjobb, men går du i sexan kanske du inte kan få något jobb, sa Rosie Folkesson (S).

Tommy Ejnarsson (V) ställde sig bakom S-förslaget. Han såg det som viktigt att sjätteklassare kan åka till sina kompisar på sommarlovet.

Åke Nilsson (KD) berättade att kommunen har skickat ett brev till KLT.

– Vi vill sätta press på KLT att hitta en bättre tingens ordning till ett kommande år. Det faller lite pladask om vi går på Socialdemokraternas förslag, sa Nilsson.

Omröstningen slutade med 29 röster för kommunstyrelsens förslag och 13 röster för Socialdemokraternas förslag, vilket innebär att endast sommarjobbande ungdomar får möjlighet att ansöka om sommarlovsbiljetter i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!