Klart: Inget tiggeriförbud införs

Det blir inget generellt förbud mot tiggeri i Hultsfreds kommun. Det är inte förenligt med lagen, anser ledamöterna i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Arkivbild

Arkivbild

Foto: Björn Lindgren/TT

Hultsfred2018-11-28 18:00

Sverigedemokraten Göran Gustafsson ville i en motion till kommunfullmäktige att kommunen skriver in ett förbud mot tiggeri på allmän plats i den lokala ordningsstadgan. Han föreslog att det skulle införas en tillståndsplikt för insamling i bössor och liknande. Dock med undantag för hjälporganisationer och vissa tillställningar.

Kommunfullmäktige skickade motionen för beredning. Under det arbetet har man kommit fram till att ett krav för att kunna förbjuda tiggeriet är att det behövs för att upprätthålla ordningen i samhället. Det hänvisas också till att flera kommuner försökt införa förbud, men fått avslag av förvaltningsrätten. I Vellinges fall också av kammarrätten.

"Ett generellt förbud mot tiggeri inom lokala ordningsföreskrifter är med största sannolikhet inte förenligt med ordningslagen" konstaterar arbetsutskottet och föreslår att Gustafssons motion ska avslås.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!