Stort steg mot ny brandstation i Rosenfors

Nu är det klart. Rosenfors ska få en ny brandstation. Ett stort första steg på vägen är taget i och med att kommunen köpt in mark där den ska byggas.

Den nya brandstationen kommer att placeras vid södra infarten till Rosenfors, ett strategiskt läge intill riksväg 34. Mycket bra, tycker räddningschef Michael Hesselgård och kommunalrådet Lars Rosander.

Den nya brandstationen kommer att placeras vid södra infarten till Rosenfors, ett strategiskt läge intill riksväg 34. Mycket bra, tycker räddningschef Michael Hesselgård och kommunalrådet Lars Rosander.

Foto: Charlotte Madestam

hultsfred2021-12-15 11:07

– Det känns väldigt positivt att vi äntligen kommer till skott, tycker oppositionrådet Tomas Söreling (S).

Marken som kommunen köper in ligger intill riksvägen, mellan Mogatan och Tvetavägen, vid södra infarten till Rosenfors. Det handlar om en markbit på i storleksordningen 9 000 kvadratmeter, och kostnaden är 250 000 kronor. I dag finns här mest en talldunge och kanske något skjul. Detaljplanen för området är bostäder, eller lättare industri.

– Den tillåter en brandstation, så vi behöver inte göra om detaljplanen, säger kommunalrådet i Hultsfred, Lars Rosander (C).

Vilket snabbat på processen ordentligt. Att göra om en detaljplan kan ta ett år i anspråk. Nu, om alla pusselbotar faller på plats, är det meningen att byggnationen ska komma igång under nästa år.

– Vi har ritningarna klara, säger Lars Rosander, de ska bara anpassas efter tomten. Det blir en räddningsstation enligt nutidens standard.

Men i nuläget är han försiktig med att säga något om kostnaden. Det finns pengar avsatta i budgeten för nästa år.

– Men hur mycket ska man vara lite försiktig med att säga, säger han. Men det handlar i alla fall om tio miljoner kronor.

Mer exakt kostnad får man först när upphandlingen är klar och inom kort kommer den att läggas ut, så att företagen kan lämna anbud.

Beskedet är välkomna nyheter för räddningschefen Michael Hesselgård, som tycker det känns bra att frågan kommit så här långt. 

– Det har varit många turer hit och dit, men nu känns det bra, säger han.

När den nya brandstationen är klar kommer den att ersätta de båda uttjänta brandstationerna i Målilla och Mörlunda.

– Målet är också att satsningen ska underlätta rekryteringen av deltidsbrandmän i trakten, säger Tomas Söreling, genom att de får tillgång till en modern och bra arbetsmiljö.

Den här affären betyder också att man överger tidigare planer på att bygga en brandstation där Medborgarhuset ligger i dag. Kommunen köpte det med baktanken riva och bygga här. Men den placeringen visade sig mindre lämplig, inte minst med tanke på järnvägsövergångarna.

Nu blir det i stället en brandstation vid södra infarten, ett strategiskt läge intill riksvägen.

– Det är jättepositivit, det betyder mycket får tryggheten i området. Och för Rosenfors som samhälle också, säger Tomas Söreling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!