KLART: Politiskt ja till rivning av 108 lägenheter

Politikerna låter bilan falla över Stålhagen. 108 lägenheter ska rivas och arbetet väntas komma igång fram på vårkanten.

Politikerna i KSAU lät bilan falla över Stålhagen. 108 lägenheter ska bort på den gula sidan, lyder förslaget som ska gå vidare ända till kommunfullmäktige.

Politikerna i KSAU lät bilan falla över Stålhagen. 108 lägenheter ska bort på den gula sidan, lyder förslaget som ska gå vidare ända till kommunfullmäktige.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-11-18 10:29

Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår att rivningsplanerna ska gå vidare. 108 lägenheter i de fem huskropparna på den "Gula sidan", ligger närmast riksvägen ska bort.

– Alla boende erbjuds nya bostäder i samma område, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Det är för all del inte särskilt många. 99 av lägenheterna som ska rivas är redan tomma, sedan migrationsverket lämnat Hultsfred.

– Hultsfreds Bostäder har kontrakt på nio av de aktuella lägenheterna, säger Rosander. Bostadsbolaget har gjort upp med hyresgästerna om en utflyttning i månadsskiftet november - december.

I några av husen på den "Gula Sidan" innehåller verksamhet. Både kommunen och Region Kalmar Län har lokaler här. De husen kommer inte att beröras av rivningsplanerna. 

Rivningen av de fem utpekade huskropparna har varit på tapeten ganska länge, men nu tar alltså planerna fastare form och det finns ekonomiska motiv bakom. 

– Det finns ett stort renoveringsbehov i husen, säger Rosander. Inte bara lägenheterna utan också tak, ledningsstammar och annat. Kostnaden är beräknad till 20 000 kronor per kvadratmeter. Vilket i sin tur skulle göra hyrorna så höga att det blir svårt att hyra ut lägenheterna.

– Samtidigt kostar det ju en del att ha dem stående tomma. Även om värmen dras ner till ett minimum handlar det om miljonbelopp årligen, säger Rosander.

Så även om rivningskostnaden hamnar någonstals i storleksordningen 15 miljoner kronor så räknar man med att det ska bli affär i slutänden att ta bort husen.

Den exakta kostnaden för rivningen blir dock inte klar förrän upphandlingen är klar, och det hoppas Rosander ska bli någon i början på nästa år.

Hultsfreds kommun har fått drygt fem miljoner kronor i ersättning av migrationsverket, för det som räknas som onormalt slitage på lägenheterna.

– Men det var först efter långvariga förhandlingar, säger Lars Rosander, och i förhandlingarna gick vi ut med dubbla det beloppet.

Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) ser också att en rivning öppnar nya möjligheter att skapa ett helt nytt och attraktivare område.

– Marken ska göras i ordning och vi tittar på möjligheter att ordna både kolonilotter och hundrastgård, säger han.

När det gäller rivningen av 50-talet lägenheter på Bastugatan i Virserum så kommer det att bli en senare fråga.

– Just nu jobbar man med kalkyler på projektet, säger Rosander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!