Så mycket höjs hyran från 1 april

Förhandlingarna om årets hyra är klara. Efter många turer hit och dit är Hyresgästföreningen och AB Hultsfreds Bostäder överens.

Hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och AB Hultsfreds Bostäder är klara och det blir en höjning på fem procent från första april.

Hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och AB Hultsfreds Bostäder är klara och det blir en höjning på fem procent från första april.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2023-03-02 16:10

Resultatet av förhandlingarna landade på fem procent från första april. En tuff höjning för många hyresgäster. Men ändå en bra bit under bostadsbolagets utgångsbud på 8,25 procent.

– Det är aldrig roligt med hyreshöjningar, speciellt inte som många hyresgäster har det tufft redan, säger Benny Andersson, förhandlare hos Hyresgästföreningens region Sydost. 

– Men, fortsätter han, vi är medvetna om att vi befinner oss i en extrem situation.

Det kom att bli en långdragen förhandling, som började i slutet på förra året. Ganska snabbt blev man överens om att man inte var överens. Och förhandlingen skickades till hyresmarknadskommittén. Som dock skickade ärendet tillbaka, tillsammans med frågan om det inte fanns någon möjlighet att komma vidare lokalt.

– Vid det här laget hade vi börjat se vart det lutade, andra förhandlingar började bli klara, säger Åke Nilsson, ordförande i det kommunala bostadsbolaget. Och då ville vi försöka igen.

Och det gjorde man. Men det krävdes ett antal sittningar innan man var överens. 

Den här höjningen gäller från första april i år. Det blir ingen retroaktiv höjning för årets första månader.

– Det tappar vi en del inkomster på, säger Åke Nilsson, som också pekar på att bolaget har en av de lägsta hyresnivåerna i länet. Och att bara titta på procentsatsen blir lite missvisande. 

– I kronor räknat blir fem procent hos oss mindre än i Linköping där höjningen är lägre än fyra procent, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!