Renoveringar av lägenheter kan ge ännu högre hyror

Hultsfreds bostäder höjer hyrorna med tre procent vid årsskiftet. För en del hyresgäster kan höjningen bli ännu större framöver. "Vi ska arbeta mer aktivt med höjningar i samband med renoveringar", säger Åke Nilsson (KD), styrelseordförande.

Hultsfreds bostäder är nu överens med Hyresgästföreningen om nästa års hyreshöjning. Enligt bostadsbolagets ordförande Åke Nilsson (KD) kan ytterligare höjningar ske i samband med renoveringar.

Hultsfreds bostäder är nu överens med Hyresgästföreningen om nästa års hyreshöjning. Enligt bostadsbolagets ordförande Åke Nilsson (KD) kan ytterligare höjningar ske i samband med renoveringar.

Foto: Charlotte Madestam, Veronica Karlsson och Olof Carlson

Hultsfred2021-12-06 10:40

Hyresgästföreningen har nu kommit överens med det kommunala bostadsbolaget om hyrorna för nästa år. Bolaget ville egentligen höja hyrorna med över sju procent, men nöjde sig med att yrka på 4,95 procents höjning, vilket motsvarar 47 kronor per kvadratmeter och år.

Överenskommelsen innebär att höjningen landar på 28,30 kronor.

– Det är ganska precis tre procent. Vi har ännu större behov, men vi har haft ett väldigt bra samtalsklimat där man från andra sidan har försökt att förstå bolagets situation och vad vi har för behov, säger Åke Nilsson.

För en lägenhet på 63 kvadratmeter höjs månadshyran med 149 kronor.

– Även om de hade prutat lite med sig själva redan innan förhandlingen så var det ett väldigt högt krav de lade fram, det var alldeles för högt. Den höjning som vi nu förhandlat fram ska räcka till ökade kostnader på grund av höjda taxor och högre kostnader för underhåll, säger Per Olsson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

2021 års höjning var betydligt mindre – 1,75 procent.

– Det var lite över snittet även det året. Tre procent är ett snäpp till, säger Åke Nilsson som samtidigt poängterar att hyresnivån i Hultsfred är låg.

– Vi har länets lägsta hyror. De är bland landets lägsta. Varför ska Hultsfred ha lägre hyresnivåer än Högsby? Det kanske är ett argument man har lyssnat lite till.

Hur tror du att hyresgästerna kommer att ta emot höjningen?

– Hyresgäster är alltid känsliga för hyresnivåerna. Vi har länets lägsta hyror, men höjningar är alltid mer eller mindre kännbara.

Enligt Hyresgästföreningen innebär höjningen att Hultsfreds bostäder kan öka sina hyresintäkter med cirka 3,2 miljoner kronor.

För vissa hyresgäster kan ytterligare hyreshöjningar följa längre fram.

– Vi har samtalat en hel del under förhandlandets gång om att vi ska arbeta mer aktivt med höjningar i samband med att vi gör renoveringar, säger Åke Nilsson som uppger att det exempelvis kan handla om att lägenheter får ett helt nytt kök eller badrum.

Redan i dag finns möjlighet för hyresgäster att göra tillval.

– Det här är större saker och kanske inte alltid på hyresgästens egen begäran, utan i samband med en vattenskada till exempel.

Hur stor en sådan hyreshöjning kan bli vågar Åke Nilsson inte uttala sig om. Närmare besked i frågan väntas till våren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!