Klotterattack mot bilar utlöste ilska: "Nu är det nog"

Det var ingen vacker syn som mötte Patrik Frost när han kom ut på parkeringsplatsen på torsdagsmorgonen. Flickvännens bil, och flera andra hade utsatts för klotter under natten.

En av bilarna som drabbades vid klotterattacken på parkeringsplatsen. En attack som utlöste en våg av ilska mot den senaste tidens fall av skadegörelse. Givetvis är händelsen polisanmäld.

En av bilarna som drabbades vid klotterattacken på parkeringsplatsen. En attack som utlöste en våg av ilska mot den senaste tidens fall av skadegörelse. Givetvis är händelsen polisanmäld.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-04-21 18:00

– En granne såg två personer på parkeringsplatsen vid halv fyratiden på morgonen, berättar han, grannen ropade till åt dem och de försvann. 

Men då var skadan redan skedd. Sju, eller åtta bilar hade drabbats av klotterattacken, berättar Patrik Frost.

– Det är tredje gången som bilar på den här parkeringsplatsen blir utsatt för åverkan, säger han. För bara en vecka sedan var någon framme och slog sönder rutor.

Glassplitter ligger kvar än och vittnar om vad som hänt.

Patrick Frost skrev om händelsen på sociala medier, och det tog skruv ordentligt. Det visade sig finna en sedan länge uppdämd vrede mot all den skadegörelse som varit i Hultsfred den senaste tiden. Nu får det vara nog, är den allmänna inställningen. 

Det har varit en hel del skadegörelse mot bilar i Hultsfred den senaste tiden. Bland annat en serie märkliga bilinbrott, där någon tagit sig in i bilarna och brutit av blinkersspakarna. Senast natten till torsdagen inträffade ett sådant fall.

Pethra Hagman i Hultsfred presenterade en tanke i facebookdiskussionen, om att starta nattvandringar i Hultsfred, i förhoppning att det skulle minska buset om nätterna. Det var många som hakade på och anmälde sig som frivilliga.

– Men vi får se hur många som är genuint intresserade, säger hon. Vi ska absolut inte starta något medborgargarde.

Tvärtom, hennes vision är att finnas och synas. Och att det ska göra det mindre intressant att ställa till något.

– Vi får se vad det blir, säger hon, inget är bestämt ännu. Men blir det något, ska det vara seriöst, lugnt och sansat.

– Jag har varit med och nattvandrat tidigare, säger hon, när mina barn var i den åldern medan Metropol fanns. 

Erfarenheterna från det kan komma väl till pass nu, om planerna på nattvandring blir allvar.

Pethra Hagman har varit i kontakt med kommunens trygghetsstrateg Linus Ivarsson för att få lite råd och tips om hur man går tillväga.

Linus Ivarsson är positiv till engagemanget, och menar att det behövs. 

– Engagemanget är bra, det är värdefullt att man vill engagera sig för att skapa ett tryggare samhälle, säger han, men det får inte urarta till en jakt på ungdomar. Vi vill inte se något medborgarde.

Men det är ju eller inte meningen med Pethra Hagmans förslag. Hennes tanke är synas att förebygga. Och om det mot all förmodan skulle hända något ringa polisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!