KLT hjälper inte resenärer som stannar hemma i påsk

Utflyttade Hultsfredsbor som avråds resa hem över påsk, får möjlighet att boka om sin SJ-biljett medan KLT inte hjälper till alls.

KLT ger rött ljus för ombokning av biljetter. Utflyttade Hultsfredsbor som avstår från att resa hem till påsk kan boka om exempelvis sträckan Stockhom-Linköping men inte Linköping-Hultsfred.

KLT ger rött ljus för ombokning av biljetter. Utflyttade Hultsfredsbor som avstår från att resa hem till påsk kan boka om exempelvis sträckan Stockhom-Linköping men inte Linköping-Hultsfred.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-04-08 22:00

För att förhindra att coronasmittan sprids i landet har Folkhälsomyndigheten vädjat till folk att stanna hemma i påsk och inte göra onödiga resor.

Myndighetens uppdaterade riktlinjer för bland annat kollektivtrafik fick SJ att göra tillfälliga ändringar i regelverket.

– Vi ville underlätta för våra resenärer att ta beslutet att inte göra onödiga resor. Väldigt många har hörsammat det, säger presskommunikatör Stephan Ray.

Vad har ni gjort för att underlätta för era resenärer?

– Vi har valt att uppgradera alla ej ombokningsbara biljetter med avresa till och med söndagen den 3 maj så att dessa nu är ombokningsbara. Biljetten får då ett ombokningsvärde som kan användas som betalning nästa gång man köper en resa med SJ, säger Ray.

Men den som tänkt sig att resa hem från exempelvis Stockholm får bara hjälp till Linköping. KLT har inte vidtagit några åtgärder för sträckan Linköping-Hultsfred, som trafikeras av Kustpilen.

– Idag följer vi Samtrafikens och Svensk kollektivtrafiks riktlinjer för ombokning av biljetter i coronatider, säger Christer Holmgren trafikdirektör på KLT.

Däremot – om trafikoperatören ställer in trafik på grund av corona får de inställda sträckorna ombokas eller avbokas.

– Vår trafik rullar fortfarande som vanligt med fullt trafikutbud. Utifrån det så återbetalar vi inte några icke-återbetalningsbara biljetter, säger Holmgren.

Kan det beslutet komma att ändras?

– Vi följer det löpande och kommer att ha en ny diskussion innan helgen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!