KLT tar otillåtna fordon ur trafik – Hultsfred påverkas

Från och med tisdagen kommer det att saknas fordon för serviceresor och skolskjutsar i fyra av länets kommuner, bland andra Västervik och Hultsfred.

Foto: Matilda Ahl

Hultsfred2021-02-08 16:31

Sent på måndagseftermiddagen gick Region Kalmar län ut med ett pressmeddelande om att otillåtna fordon måste tas ur trafik. Det handlar om fordon som kör serviceresor och skolskjutsar. Förutom Västervik och Hultsfred, berörs resenärer i Nybro och Emmaboda kommuner.

Det var vid en kontroll som Kalmar länstrafik, KLT, upptäckte att en del fordon saknade taxameterutrustning. Fordon som inte har det, får sedan den 1 februari 2021 inte användas i yrkesmässig trafik, enligt krav från Transportstyrelsen.

Även om det inte är något som påverkar säkerheten för resenärerna, kan fordonen alltså inte användas utan den här utrustningen.

– Det är ett lagkrav. Uppfyller man inte det, så gäller inte försäkringar och så, säger Christer Holmgren, trafikdirektör.

Hur många fordon handlar det om?

– Jag vet inte exakt, men det är mellan 12 och 14 stycken.

Hur många resenärer berörs?

– Jag vet inte, men det blir inte så många på tisdagen i alla fall. Vi har lyckats lösa mycket med extrafordon och styr om mycket, men det kan bli så att man kommer senare till skolan. Resor som inte är absolut nödvändiga får eventuellt skjutas upp. Men vi tar kontakt med alla som är berörda.

Holmgren räknar med att det kommer ta mellan fem och sju dagar innan alla fordon har fått den utrustning som de ska ha, och så länge väntas alltså bekymren hålla i sig. Under tiden åtgärdas de fordon som tagits ur trafik.

– Vi får tillbaka ett par fordon om dagen, säger Christer Holmgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!