Kommunchefen om stora ökningen: ”Bara en tidsfråga”

"Det är bara en tidsfråga innan alla län får samma restriktioner", säger Hultsfreds kommunchef Lars Rönnlund om att det under onsdagen bekräftades 15 nya fall i Hultsfred.

"Vi är en kommun som är tränad i kris", menar Hultsfreds kommunchef Lars Rönnlund.

"Vi är en kommun som är tränad i kris", menar Hultsfreds kommunchef Lars Rönnlund.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2020-11-04 13:23

De kommunala åtgärder som kan bli aktuella är att stänga skolor om det inte går att bedriva undervisning, och att hålla personal borta från arbetsplatserna. 

– Vi har en krisledningsgrupp i kommunen som för en diskussion nästan dagligen om vad vi kan göra, vi har bland annat diskuterat möjligheten att köpa in mer handsprit och hur vi kan säkerställa hygien i mötesrum och att alla följer riktlinjer om hur många man får vara i ett rum, säger han. 

Han tror att tidigare erfarenheter har gjort att kommunen är väl förberedda inför en kris. 

– Vi är en kommun som är tränad i kris, även om vi aldrig sett just den här krisen. Vi är ganska många som varit med under Gudrun-stormen och flyktingkrisen, och vi gick lite längre än resten av Sverige i början av februari-mars och stängde skolorna, eftersom vi tidigt såg faran med norra Italien då. Vi sitter inte still utan vi gör allt vi kan för att ha koll hela tiden, säger Rönnlund.

Att stänga kommunala äldreboenden är dock inte aktuellt, enligt Rönnlund.

– Så länge vi inte upptäcker en smitta på äldreboendena så följer vi Sveriges nationella regler. Formellt kan man inte stänga äldreboenden, men man kan uppmana människor att inte vara där och man kan kräva kontroll på hygienrutiner och att besökare ska vara friska.  

Kommunen förbereder sig på att utvecklingen i Hultsfred kommer följa samma dystra trend som övriga landet.

– Vi har en väldigt låg tröskel för testning och vi gör mängder med tester hela tiden. Hittar vi ett fall så startar vi en smittspårning som pågår så länge vi orkar och så länge som regionen orkar, nu har vi ju en kapacitet i länet att testa väldigt många, säger han. 

Under tisdagen deltog Rönnlund i ett gemensamt krisledningsmöte med länsstyrelsen och kommunchefer i Kalmar län där smittoläget diskuterades. Det finns ingen tydlig härd någonstans – utan räkna med att det dyker upp överallt, var kontentan. 

– Det beslutades ingenting, men det är bara en tidsfråga innan alla hamnar i samma restriktioner. På regional nivå försöker man att vänta så länge det går med att införa restriktioner eftersom det är ett så stort ingrepp i människors vardag, men den minut man inser att det inte går att vänta längre så inför man det. Eftersom det gått så fort i andra län är det svårt att se att vi inte skulle hamna där, säger Rönnlund.

Karta: Hultsfred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!