Kommunchefens nya lön: 112 250 kronor i månaden

Hultsfreds kommunchef Lars-Erik Rönnlund får en lönehöjning med drygt 3 000 kronor. Han tjänar numera 112 250 kronor i månaden.

Kommunalrådet Lars Rosander (C) har satt kommunchef Lars-Erik Rönnlunds nya lön. "Det är förankrat i presidiet i kommunstyrelsen", säger Rosander.

Kommunalrådet Lars Rosander (C) har satt kommunchef Lars-Erik Rönnlunds nya lön. "Det är förankrat i presidiet i kommunstyrelsen", säger Rosander.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2023-06-10 05:00

Årets löneöversyn resulterade i en höjning med 2,8 procent för kommunchefen.

– Det är snittet för övriga förvaltningschefer och chefer i kommunen. Vi brukar följa snittet, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Rosander (C).

Kommunchefslönen ligger nu på 95 600 kronor. Rönnlund får ett tillägg på 16 650 kronor för vd-uppdraget i det kommunala industribolaget HKIAB, vilket innebär att den totala månadslönen uppgår till 112 250 kronor.

– Han har två uppdrag, dels som kommunchef, dels som vd för industribolaget. Så har det varit i väldigt många år. Han har lön för respektive uppdrag.

Hur tidskrävande är vd-uppdraget?

– Det varierar lite mellan åren, säger Rosander som uppger att både förvaltning och fastighetsaffärer ingår i uppdraget.

undefined
Förutom kommunchef är Rönnlund vd för Hultsfreds Kommunala Industri AB, HKIAB.

Med en årslön på drygt 1,3 miljoner kronor är Lars-Erik Rönnlund en av de högst avlönade kommuncheferna i Kalmar län.

– Jag tror att han är den som har varit längst på sin post också. Han är erkänt väldigt duktig och lägger ner ett stort arbete med att driva utvecklingen i kommunen framåt tillsammans med oss i politiken. Vi är väldigt nöjda med hans arbete.

Samtidigt är Hultsfred en av de mindre kommunerna i länet. Är det inte lite motsägelsefullt att er kommunchef har en av de högsta lönerna?

– Nej, han är den som har varit längst och har stor erfarenhet. Samtidigt har vi samma regler och samma bekymmer och möjligheter som större kommuner eller mindre kommuner. Vi har samma verklighet att förhålla oss till, så jag ser inte att det skulle vara något konstigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!