Kan bli aktuellt att riva mer i Stålhagen

Snart kommer Stålhagens förskola att läggas ner. Barn och personal flyttar över till nya Växthuset. Frågan är då vad som kommer att hända med huset där förskolan finns nu.

Huskroppen där Stålhagens förskola finns i dag, kan bli föremål för nästa rivning i området. Det skulle bli väldigt kostsamt att återställa den till lägenheter anser bostadsbolagets ordförande.

Huskroppen där Stålhagens förskola finns i dag, kan bli föremål för nästa rivning i området. Det skulle bli väldigt kostsamt att återställa den till lägenheter anser bostadsbolagets ordförande.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-03-04 13:19

Mycket talar för att det blir ännu mer rivning i bostadsområdet. Trots att kommunen redan avsatt drygt 27 miljoner kronor för att kunna leva upp till sitt åtagande att återställa förskolan till lägenheter. Allt i enlighet med det hyreskontrakt mellan kommunen och AB Hultsfreds Bostäder, som skrevs 1979.

Men bostadsbolagets ordförande, Åke Nilsson (KD) vill hellre riva bort huset för att minska antalet outhyrda lägenheter.

– Det finns ett 40-tal tomma lägenheter i Stålhagen redan nu, säger han. 

Så att återställa till lägenheter är han måttligt pigg på.

– Det är något vi får diskutera med ägaren, kommunen, säger han.

Han anser inte heller att huset skulle bli till någon större nytta om det skulle komma en ny flyktingvåg, exempelvis från Ukraina. 

– Huset är ju ombyggt till förskola, säger han, och det är dessutom gammalt och i ganska dåligt skick. Visst, allt går att fixa, men jag tror det skulle bli för dyrt.

Men trots det pekar kommunen ut Stålhagen som ett förstahandsalternativ, om det skulle komma en ny flyktingvåg. Då en hel del finns kvar av infrastrukturen från tidigare.

Arbetet med att inventera och förbereda en eventuell anstormning har kommit igång. Bland annat genom att inventera möjligt boende.

– Men Bastugatan i Virserum är inget alternativ i sammanhanget, säger Åke Nilsson, och Tomas Söreling (S) håller med.

– Det är alldeles för dåligt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!