Kommunen förlorar pengar på chockhöjning av soptaxan

Chockhöjda renhållningstaxor ska ge ökade intäkter och få fler att vilja sortera sitt avfall. Men strategin väntas samtidigt leda till att kommunen förlorar pengar – åtminstone på kort sikt.

Renhållningstaxorna höjs mest för flerfamiljshus och verksamheter, men det kommer att svida i plånboken även för villaägare.

Renhållningstaxorna höjs mest för flerfamiljshus och verksamheter, men det kommer att svida i plånboken även för villaägare.

Foto: Dennis Pettersson

Hultsfred2023-05-29 05:30

Den 1 juni höjs renhållningstaxorna rejält i Hultsfreds kommun. Villaägare får betala 8–9 procent mer för gröna abonnemang, 26–31 procent mer för gula abonnemang och 24–26 procent mer för röda abonnemang.

Höjningarna blir ännu större för flerfamiljshus och verksamheter, eftersom de utgör majoriteten av kunderna i den så kallade övergångstaxan. Grundavgifterna höjs med mellan 8 och 51 procent för lägenheter och med 16–70 procent för verksamheter. Hämtningsavgifterna för röda abonnemang höjs med uppemot 78 procent.

undefined
"Högre kostnader för verksamheten är huvudorsaken till att vi höjer taxorna. Sedan styr vi höjningarna för att få kunderna att välja det gröna abonnemanget så långt det går", säger Jens Karlsson, projektchef på ÖSK.

– Övergångstaxan slopas helt, så de kunderna kommer att gå in i ordinarie taxa. Det är den stora förändringen. De går in i ordinarie taxa och hamnar på röda abonnemang om de inte väljer att byta direkt till grönt abonnemang, säger Jens Karlsson, projektchef på kommunalteknikförbundet ÖSK.

Trots höga kostnader har många valt att betala övergångstaxa.

– 370-liters varje vecka-hämtning har kostat nästan 12 000 om året. Vi hoppades att många skulle byta frivilligt, men uppenbarligen har inte kostnaden haft någon större betydelse.

Enligt Jens Karlssons senaste siffror har omkring 83 procent av villaägarna och 64 procent av flerfamiljshusen gröna abonnemang i dag.

Är syftet med de stora höjningarna på gula och röda abonnemang att kunderna ska tvingas att byta abonnemang?

– Nej, inget tvingande just nu, utan det är styrande just nu. Tvingande kommer det att bli från 1 januari 2024 till sista december 2026. Då är det lagstiftat att alla ska gå över till fastighetsnära insamling.

undefined
Renhållningstaxorna höjs mest för flerfamiljshus och verksamheter, men det kommer att svida i plånboken även för villaägare.

Hur stor del av höjningen beror på att ni vill styra kunderna till gröna abonnemang och hur stor del handlar om att öka intäkterna?

– Majoriteten är att vi måste få verksamheten att gå runt, vi gick back förra året. Vi kommer att gå back även med taxehöjningen. Om inga kunder byter, mer än de som flyttar automatiskt, så kommer verksamheten ändå att gå minus, säger Jens Karlsson och tillägger:

– Men troligtvis kommer vi att gå mer minus för att många kunder förhoppningsvis väljer att gå över på det gröna abonnemanget, för att det blir dyrare att ha ett gult och ett rött abonnemang. Då kommer också intäkterna att minska för oss.

Intäkterna minskar i takt med att fler går över till de gröna abonnemangen. Innebär det att ni kommer att behöva fortsätta höja taxorna för att kompensera för intäktsminskningen?

– Nej, det hoppas vi inte, i och med att den nya lagstiftningen innebär att vi ska få ersättning för insamlade förpackningar och tidningar. Vi kommer att få intäkter för det vi samlar in sedan, så det är snarare tvärtom, att vi hoppas kunna sänka taxorna. 

undefined
Sedan 2017 finns möjlighet att sortera sitt avfall i fyrfackskärl i Hultsfreds kommun.

Den 1 januari 2024 tar kommunerna över ansvaret för insamlingen av hushållens förpackningar från FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

– Generellt kan man säga att ju bättre våra kunder kommer att sortera desto billigare kommer taxorna att bli.

Kommer ni att göra om abonnemangsmodellen?

– Ja, helt och hållet, säger Jens Karlsson som berättar att alla renhållningsverksamheter i Sverige måste se över sina taxestrukturer.

– Det kommer att bli jättestora skillnader både i upplägg och kostnader och ersättningar i taxan framåt.

Exakt hur taxestrukturen ska förändras är inte klart, men tanken är att det ska finnas en tydlig miljöstyrning.

– De som har stora volymer restavfall eller matavfall kommer att få högre avgifter, medan de som sorterar ut mer kommer att få lägre avgifter.

Renhållningsabonnemang

Grönt abonnemang: Fastighetsinnehavaren sorterar ut matavfall, restavfall, tidningar samt förpackningar av glas, metall, plast och papper i fyrfackskärl.

Gult abonnemang: Fastighetsinnehavaren sorterar ut matavfall, restavfall, tidningar och färgade glasförpackningar i ett fyrfackskärl och lämnar övriga förpackningar till allmän insamlingsplats.

Rött abonnemang: Fastighetsinnehavaren lämnar osorterat restavfall i ett kärl och lämnar tidningar och förpackningar till allmän insamlingsplats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om