Hultsfreds kommun har åtalsanmält Ikea Industry

Hultsfreds kommun har åtalsanmält Ikea Industry – på grund av störande ljud nattetid. "Förundersökning är inledd", säger Frida Malmberg vid polisen.

Ikea Industry har åtalsanmälts av Hultsfreds kommun.

Ikea Industry har åtalsanmälts av Hultsfreds kommun.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2023-06-19 10:31

Det har gjorts mätningar som visar att Ikea Industry har överskridit gränsen för buller vid sin anläggning i Hultsfred.

– Mätningarna har gjorts fram till 26 maj. Det rubriceras som otillåten miljöverksamhet, säger Anders Hultman vid polisen.   

I ett mejl till Vimmerby Tidning skriver Emelie Ahlstrand, som är avdelningschef på miljö- och byggnadsförvaltningen, att det är företaget som på egen hand har genomfört mätningarna.  

"Ärendet utreds av polisen men anmälan handlar om att företaget har överskridit sina bullervillkor nattetid. Företaget har informerat oss om detta och att de ska vidta åtgärder och vi har en dialog om det. Åtalsanmälan gjordes för att villkoren i miljötillståndet har överskridits och då ska tillsynsmyndigheten enligt miljöbalken anmäla överträdelsen", skriver Emelie Ahlstrand.

Ikea Industry vill för närvarande inte svara på några frågor.   

"Vi har en dialog med kommunen och kommenterar inte ärendet i dagsläget. Vi eftersträvar alltid att följa regler och ha så liten påverkan på omgivningen som möjligt oavsett var vi verkar", skriver Oscar Ljunggren på Ikeas pressavdelning till Vimmerby Tidning.

undefined
Ikea Industry i Hultsfred.

Hur mycket buller det handlar om, eller vad straffet kan bli, finns det inga svar på i nuläget. Ärendet kommer att utredas av en polisenhet i region syd som jobbar med specialstraffrätt.

– Kommunen är skyldig att anmäla brott mot miljöbalken, säger Frida Malmberg vid polisen.

Har det inletts en förundersökning?

– Förundersökning är inledd. Jag inväntar kompletteringar av den inskickade åtalsanmälan. Det här kommer sedan att hanteras av åklagare. Mycket mer kan jag inte säga.

Vilken påföljd kan bli aktuell?

– Det får jag överlämna till kommande åklagare att svara på.

Frida Malmberg uppger att en åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Malmö kommer att leda förundersökningen.

– Den vanligaste påföljden när brott begås i näringsverksamhet är företagsbot. Botbeloppet beror på straffvärdet. Det är åklagaren som bedömer det utifrån sina riktlinjer.

Ikea Industry är den största privata arbetsgivaren i Hultsfreds kommun med över 300 anställda och nära 1,6 miljarder kronor i omsättning förra året. Företaget gör just nu en storsatsning i Hultsfred och investerar cirka 700 miljoner kronor i en utbyggnad av anläggningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!