Kommunen köper huset - för tomtens skull

Gammalt, gistet och ordentligt förfallet. Men när chansen att köpa det lilla huset på Gränsgatan slog kommunen till.

När chansen kom att köpa det lilla huset på Gränsgatan slog kommunen till. För tomtens skull. Den ligger ju centralt i Hultsfred.

När chansen kom att köpa det lilla huset på Gränsgatan slog kommunen till. För tomtens skull. Den ligger ju centralt i Hultsfred.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-04-23 13:00

För tomtens skull i första hand. Den ligger ju centralt i Hultsfred, och när chansen dök upp att köpa huset i form av ett erbjudande från ett dödsbo, beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att slå till.

Prislappen för den här fastigheten, Fåret 2 som den heter i kommunala sammanhang, är blygsamma 80 000 kronor.

Några konkreta planer för vad som ska hända med huset och tomten finns dock inte ännu. 

– Det mesta lutar nog åt att huset rivs, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). Det är ju ganska illa däran. Men tomten är ju stor och bra. Kanske vi bygger något där, eller kanske säljer den vidare.

Med det här köpet skaffar man sig en möjlighet att bli av med ett av de tomma hus som står och förfaller runt om i kommunen. Men det finns fler.

Alldeles i närheten, på Källgatan ligger fortfarande resterna kvar av ett hus som brann ner för ett antal år sedan. Ett hus som även det tillhörde ett dödsbo, men som ingen arvinge ville veta av.

 – Vad som ska hända där har vi inte diskuterat, säger Rosander.

Han är inte rädd att det ska bli någon form av prejudikat, att kommunen köper upp förfallna hus. Det har hänt några gånger tidigare. Bland annat i Silverdalen och i Hultsfred.

– Det får avgöras från fall till fall, säger han. Om det är en tomt som är intressant för oss, om det finns andra skäl och så vidare. 

I Silverdalen köpte man för några år sedan ett ruckel som låg intill skolan, eftersom det blivit en farlig lekplats. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!