Kommunen på väg mot överskott i mångmiljonklassen

Om prognosen håller hela vägen kommer Hultsfreds kommun att göra ett överskott på 23,5 miljoner i år. Delårsbokslut och prognos blev trivsam läsning för politikerna.

Hultsfreds kommun är på god väg mot ett nytt stort överskott. Prognosen för i år talar om ett resultat på 23,5 miljoner kronor.

Hultsfreds kommun är på god väg mot ett nytt stort överskott. Prognosen för i år talar om ett resultat på 23,5 miljoner kronor.

Foto: Rolf Hamilton

Hultsfred2020-10-15 16:00

– Överskottet beror till största delen på ökade statsbidrag, säger kommunalrådet Lars Rosander. En annan orsak är att vi har hanterat pengarna försiktigt.

Trots att det finns flera stora minusposter i budgeten, såväl socialförvaltningen som skolan går back, för i år blir det 23.5 miljoner kronor över, enligt prognosen. Det är betydligt bättre än väntat. När politikerna sydde ihop årets budget i juni 2019, kom man fram till ett blygsamt överskott på ett par miljoner.

Överskottet gör att man nu kan möta upp önskemålen från både socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden att få mer pengar att röra sig med nästa år. Budgetberedningen är inne på slutspurten i sitt arbete nu och ett resultat väntas i nästa vecka.

Det ska också bli lite över "att stoppa i madrassen" för kommande behov. Enligt Lars Rosander ser prognoserna inför 2022 och 2023 inte alltför ljusa ut, med pandemi och lågkonjunktur i sikte.

En del i överskottet tillskrivs Hultsfredsandan. Både majoriteten och oppositionen framhåller att det finns en samsyn på vad som behöver göras. Och hur det ska göras.

– Vi har en opposition som tar ansvar, berömmer Åke Nilsson (KD) och vi kan prata med varandra om det som behöver göras. 

Tommy Rälg (S) håller med om att man har en bra dialog och bra diskussioner, och att man kommer överens om det mesta.

I samband med att kommunstyrelsens arbetsutskott diskuterade ekonomi, tittade man också på investeringssidan. Det visar sig att det kommer att finnas investeringar som inte hinns med i år. Så arbetsutskottet föreslår att pengarna som blir över i år, får användas nästa år i stället.

– Då kommer vi att ha en investeringsbudget på totalt 340 miljoner kronor, säger Lars Rosander.

Den allra största biten av den kakan är förstås den nya förskolan i Södra Ekeberg som beräknas kosta cirka 100 miljoner.

Till nästa år räknar kommunledningen också att behöva använda 15 miljoner kronor från det speciella flyktingkonto som finns i kommunen. Ett konto där man samlat statsbidrag man fått, för den stora flyktingmottagningen kommunen haft.

– Vi har cirka 100 miljoner kronor på det kontot, säger Lars Rosander.

Till nästa år tar man ut 15 miljoner, och det mesta fördelas då mellan socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden för insatser som pengarna är avsedda för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om