Socialförvaltningen arbetar för att motverka välfärdsbrott, det vill säga felaktiga utbetalningar från välfärdssystemet.
– Det har stor betydelse att vi som förvaltar skattemedel har en tydlig bild av vad pengarna går till. På nationell nivå förekommer felaktiga utbetalningar. Det finns de som skor sig på det här, säger Per-Inge Pettersson (C), ordförande i socialnämnden.
Fram till sista augusti har socialförvaltningen gjort åtta stycken förhandsbedömningar av felaktiga utbetalningar.
– Ser man en misstanke om felaktig utbetalning inleder man en utredning.
Det har resulterat i polisanmälningar i två fall och återkrav på sammanlagt 163 000 kronor. Vilken typ av utbetalningar det gäller vill Per-Inge Pettersson inte kommentera.
Enligt den senaste ekonomiska prognosen väntas socialnämnden gå med 27 miljoner kronor i underskott i år.
– Det är en liten förbättring, säger Pettersson och konstaterar att helårsprognosen som gjordes i maj visade ett underskott på 35 miljoner.
Den största förbättringen har gjorts inom individ- och familjeomsorgen, som väntas få ett samlat minus på 16,2 miljoner. Där har kostnaden för placeringar på hem för vård eller boende minskat med 4,5 miljoner.
– Det är även glädjande att se att i stort sett samtliga områden haft lite bättre siffror, fortsätter Pettersson.
Äldreomsorgen har förbättrat sin prognos med två miljoner, medan omsorgen om personer med funktionsnedsättning har minskat sitt minus med knappt 200 000 kronor. Psykiatrin har putsat till sina siffror med 850 000 kronor.