Kommunen skruvar upp trycket – nu ska skrutthusen bort

Övergivna och mer eller mindre fallfärdiga gamla hus finns i alla tätorterna i kommunen. Och de är en ständig källa till irritation hos ortsborna. Nu ökas trycket på ägarna att riva eller rusta.

Igenvuxet. Förspikade fönster. Kommunen har köpt in objektet för att komma över tomten. Ett av de övergivna husen som finns med på kommuenns lista.

Igenvuxet. Förspikade fönster. Kommunen har köpt in objektet för att komma över tomten. Ett av de övergivna husen som finns med på kommuenns lista.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-01-12 14:00

Som ett första steg har en inventering av de fallfärdiga rucklen runt om i kommunen gjorts, en arbetsgrupp har tittat närmare på hur många, och var de finns. Jakten på ägarna har kommit igång så smått.

– Den här inventeringen omfattar övergivna hus inne i tätorterna. Den ska inte förväxlas med förslaget om att inventera tomma hus på landsbygden, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Han berättar att det finns ett antal hus i tätorterna, som är mer eller mindre illa däran. Men som står tomma och övergivna av olika anledningar.

Tanken är nu att ta reda på hur man kan gå vidare för att öka trycket på ägarna att riva eller rusta. För det är trots allt ägarna som ansvarar för husen.

– Vi kommer bland annat att titta på möjligheten att använda vite, som ett sätt att få husägarna att ta tag i problemet.

För ett problem är det, en ständig källa till irritation hos ortsborna. Och en källa till oro hos närboende, vilket vi berättat om tidigare.

– Det framkom inte minst vid ortsvandringarna får ett par år sedan, säger Rosander. Då var det många som hade synpunkter på fallfärdiga hus.

Kommunen själv äger ett par av de här fastigheterna. Inköpta just för att rivas och frigöra tomter. Så först och främst gäller det att sopa rent framför den egna dörren.

– Det ska vi göra säger Rosander, men än så länge är inga beslut tagna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!