Kommunen spärrar vissa sidor – men inga kontroller görs

Byggföretaget upptäckte barnporr med hjälp av ett program som installerats i de anställdas datorer. Hultsfreds kommun har valt en annan metod för att hindra sina anställda från att gå in på olämpliga webbsidor.

"Vi går aldrig in och kontrollerar vad våra anställda surfar på", säger Linus Ivarsson, trygghets- och säkerhetschef på kommunen.

"Vi går aldrig in och kontrollerar vad våra anställda surfar på", säger Linus Ivarsson, trygghets- och säkerhetschef på kommunen.

Foto: Jimmy Karlsson

Hultsfred2024-01-21 12:00

Vimmerby Tidning kunde nyligen berätta att en chef på ett byggföretag åtalats för barnpornografibrott. Företaget larmade polisen efter att programmet Netclean upptäckt övergreppsmaterial med barn i chefens arbetsdator.

– Det som tyvärr har hänt är ett bra exempel på att systemet fungerar, sa företagets presschef.

Hultsfreds kommun använder sig inte av samma övervakningssystem som byggföretaget.

– Vi har inte Netclean, säger Linus Ivarsson, trygghets- och säkerhetschef på kommunen.

undefined
"Vi går aldrig in och kontrollerar vad våra anställda surfar på", säger Linus Ivarsson, trygghets- och säkerhetschef på kommunen.

Kommunen har däremot en brandvägg, Fortinet, som hindrar de anställda från att gå in på vissa webbsidor. 

– Fortinet har ett antal kriterier i sin brandvägg, säger han och berättar att brandväggen bland annat blockerar porrsidor och vissa politiska och rasistiska sidor.

– Det har faktiskt hänt mig. Jag har inte googlat på barnporr, men jag söker på alla möjliga konstigheter i samband med mitt arbete.

Skickar systemet någon varning till IT-avdelningen om man söker på de här sidorna?

– Nej, vi har inte den kontrollfunktionen. Ingen kommer att veta vad jag googlar på.

undefined
Hultsfreds kommun har en brandvägg som spärrar vissa webbsidor, allt från porrsidor till rasistiska sidor.

Enligt Linus Ivarsson finns spärren mot porrsidor och andra extrema sidor endast i det kommunala nätverket.

– Har jag min jobbdator med mig hem till exempel kan jag googla på vilka sidor som helst, för då går det via hemnätverket. Det skulle kunna innebära att jag kan ta med mig jobbdatorn hem och googla hemma, spara ner bilder och ha bilderna i min jobbdator, säger han.

– Vi går aldrig in och kontrollerar vad våra anställda surfar på. Den kontrollapparaten har inte vi, utan vi litar på våra anställda. Sedan hjälper vi självklart till om det skulle dyka upp en polisiär fråga.

Det skulle kunna finnas kommunanställda som laddar ner olagligt material hemma utan att ni upptäcker det?

– Ja, så skulle det kunna vara. Vi kontrollerar inte vad de har på sina datorer. Sedan finns riktlinjer och policies kring hur du ska använda din dator. Du får inte använda datorn för att ladda ner privata saker. Gör du det har du begått ett fel.

Har ni planer på att införa exempelvis Netclean framöver?

– Nej, vi har inte sett behovet av det, eftersom vi förhoppningsvis inte har en enda anställd som håller på med sådana här saker.

undefined
Anställda som tar med sig jobbdatorn hem kan surfa på vilka sidor de vill. Brandväggen finns endast i kommunens nätverk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!