– Vi är inte nöjda med att det bara sitter skyltar på väggen, säger oppositionsrådet Tomas Söreling (S). Vi vill att det ska finnas en verksamhet också. Det måste finnas en mötesplats.
En ny statlig utredning som presenteras, öppnar den här möjligheten för kommunerna att gå in och ta över delar av Arbetsförmedlingens verksamhet, eller kanske hela.
Kommunen har sedan tidigare en arbets- och integrationsenhet som jobbar med de som står längst från arbetsmarknaden. Och eftersom Hultsfred under många år tagit emot många nyanlända, så är avdelningen väl utbyggd.
– Något har den minskat, men som mest var det uppe i 15 personer som arbetade här, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). Så vi har både kompetens, personal och lokaler. Allt som behövs för att bli en komplett partner till Arbetsförmedlingen. Så vi känner oss redo att bli piloter, om vår ansöka beviljas.
– De jobbar mycket med praktikplatser, utbildning och annat, säger Lars Rosander. Vi som kommun har ett ansvar för den enskilde.
Tillsammans med kommunerna i Östra Göinge och Ånge, som sitter i samma sits som Hultsfred, kommer man att skicka in en gemensam ansökan till arbetsmarknadsdepartementet att få bli en part i det här arbetet.
– Vi kommer att ha en träff med de andra kommunerna på torsdag, säger Rosander, då kommer ansökan att skrivas och skickas iväg.
Även om den minskat något, så är arbetslösheten i Hultsfreds kommun näst högst i länet. 8,4 procent. Bara Högsby ligger högre.