Hultsfred har bäst tillväxt i länet

Bäst tillväxt i Kalmar län. Hultsfreds kommun prisas för sitt livskraftiga näringsliv. "Vi har väldigt många duktiga företagare", säger Frederika Svensson, näringslivssamordnare på kommunen.

"Roligt att se svart på vitt att näringslivet går bra i kommunen", säger Frederika Svensson, näringslivssamordnare.

"Roligt att se svart på vitt att näringslivet går bra i kommunen", säger Frederika Svensson, näringslivssamordnare.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2023-12-12 10:18

Hultsfreds kommun har vunnit utmärkelsen Bästa tillväxt i Kalmar län 2023, som delas ut av kreditupplysningsföretaget Syna.

– Utmärkelsen går till den kommun i varje län i Sverige som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst under året baserat på företagens senast inlämnade årsredovisningar, säger Karl Stjerna, vd på Syna, i ett pressmeddelande.

undefined
Ikea Industry Hultsfred är ett av företagen som utmärker sig genom att uppfylla samtliga kriterier på tillväxt.

Frederika Svensson glädjer sig åt att Hultsfred toppar tillväxtlistan i länet.

– Det känns jättebra. Vi har väldigt många duktiga företagare som äras nu. Det är näringslivet och arbetet de gör varje dag som ska lyftas fram, säger hon till Vimmerby Tidning.

Totalt 24 företag i kommunen uppfyller samtliga tre kriterier på tillväxt – att ha ökat sin omsättning, nyanställt och gått med vinst. Men enligt Syna har alla aktiebolag i kommunen som uppfyllt något av kriterierna bidragit till Hultsfreds placering.

– Det som är kul med listan är att den visar på bredden och att företagarna finns runt om i hela kommunen, säger Frederika Svensson.

undefined
"Vi har också valt att försöka satsa lite trots att det varit oroliga tider efter pandemin", säger Robin Körner, delägare till Körners Mekaniska Verkstad.

Robin Körner är ordförande i Företagarnas lokala förening och delägare till Körners Mekaniska Verkstad.

– Kul att många företag väljer att satsa och utöka sina verksamheter trots att världsläget är lite oroligt. Det är otroligt viktigt för tillväxten av kommunen, säger han.

Varför är det just i år som Hultsfred har bäst tillväxt i länet?

– Det är alltid svårt att säga, men jag tycker att de är på tårna och vill framåt. De har inte slagits ner av läget som råder, utan alla kämpar på, säger Frederika Svensson.

undefined
"Roligt att se svart på vitt att näringslivet går bra i kommunen", säger Frederika Svensson, näringslivssamordnare.

Hur ser det ut för företagen inför nästa år?

– Vi träffar näringslivet ganska tätt. De som jobbar inom tillverkningsindustrin är försiktigt optimistiska. De har order i sina böcker framåt fortfarande. Sedan får byggindustrin kämpa hårt varje dag. Även hotell och restaurang och handeln är utsatta. Många har det tufft också. Men med lite försiktig optimism ser vi framåt ändå, säger Frederika Svensson.

Även Robin Körner menar att en del företag har det tuffare än andra.

– Vissa verksamheter går fortfarande väldigt bra, andra verksamheter har det lite lugnare, säger han.

Körners är ett av företagen som har ökat sin omsättning, nyanställt och gått med vinst.

– Det var lite lugnt under pandemin för oss, men sedan satte det fart igen. Vi har försökt hänga i så gott vi kan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!