Kommunens vindkraftsbolag gick med förlust – igen

Emåbygdens Vind AB räknade med att vända 2020 års förlust till en vinst på 1,5 miljoner kronor 2021. Men året slutade återigen med röda siffror för det kommunägda vindkraftsbolaget.

Sedan 2014 är Hultsfreds kommun delägare i ett vindkraftverk utanför Sundsvall. Övriga delägare är Högsby och Mönsterås kommuner.

Sedan 2014 är Hultsfreds kommun delägare i ett vindkraftverk utanför Sundsvall. Övriga delägare är Högsby och Mönsterås kommuner.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hultsfred2022-02-02 08:00

Hultsfreds kommun, Högsby kommun och Mönsterås kommun äger tillsammans ett vindkraftverk utanför Sundsvall. Verksamheten bedrivs genom bolaget Emåbygdens Vind AB, som ägs till 40 procent av Hultsfreds kommun.

2020 gjorde bolaget en förlust på 1,36 miljoner kronor, främst på grund av vikande priser på el och certifikat. Förhoppningen var att 2021 skulle bli ett betydligt bättre år. Bolaget budgeterade för en vinst på 1,5 miljoner kronor.

Men någon miljonvinst blev det inte. Enligt Henric Svensson, ekonomichef på Hultsfreds kommun, visar det preliminära bokslutet för 2021 i stället på en förlust på ungefär 30 000 kronor.

– Det har helt och hållet med elpriserna att göra. Vår kostnadsmassa i bolaget är i stort sett densamma varje år, men intäkterna är helt beroende av hur elpriserna ser ut. Vi säljer på spotmarknaden till det rörliga priset, säger Henric Svensson.

Det hjälpte inte att elpriserna var så pass höga i slutet på året?

– Något hjälpte det, men dessvärre står vindkraftverket utanför Sundsvall. Det är ett elområde som inte har haft lika höga elpriser som vi haft här nere i södra Sverige.

Ett vindkraftverk har dessutom en ojämn elproduktion.

– December var en väldigt dålig månad. Sista delen av året, när höststormarna kommer, är generellt bättre. Vi hade en riktigt bra produktion i oktober till exempel.

I oktober 2021 producerade vindkraftverket 673 000 kilowattimmar el. Två månader senare, i december, sjönk produktionen till 212 000 kilowattimmar.

Innebär förlusten att kommunen måste skjuta till pengar?

– Nej, det behöver vi inte göra. Det är en väldigt marginell förlust på 30 000. Bolaget har ett ganska starkt eget kapital på ungefär två miljoner, så det är ingen fara för att kommunen ska behöva skjuta till mer pengar.

Henric Svensson har ännu inga siffror för januari 2022, men han tror att de senaste veckornas hårda vindar kan ha gett produktionen ett lyft. För helåret väntas dock ingen större resultatförbättring.

– Vi pratar inte om några stora vinster, utan vi kommer förhoppningsvis att landa på plus. Men det hamnar runt nollan.

Vindkraftverket, som köptes 2014, har hittills inte levt upp till förväntningarna.

– Det är en kombination av elpris och produktionsvolym som har varit lite sämre än vad vi hade hoppats på.

"Det är en kombination av elpris och produktionsvolym som har varit lite sämre än vad vi hade hoppats på", säger Henric Svensson, ekonomichef i Hultsfred.
"Det är en kombination av elpris och produktionsvolym som har varit lite sämre än vad vi hade hoppats på", säger Henric Svensson, ekonomichef i Hultsfred.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!