Målet med satsningen, som är unik i sitt slag, är att säkra en framtida kompetensförsörjning och att bli en attraktivare arbetsgivare.
– Personalen är den viktigaste resursen vi har, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Rosander (C). Jag tror att vi är ensamma om den här satsningen i landet. Det finns liknande på flera håll, men vi är först att gå hela vägen och göra det fullt ut.
Satsningen på det livslånga lärandet är uppdelad i tre olika delar.
Kompetenskontot handlar om att ge medarbetarna möjlighet att lära nytt och få nya perspektiv. Det kan bland annat handla om att göra studiebesök på andra arbetsplatser, utbyta erfarenhet med andra eller gå en kurs eller utbildning.
Internuniversitetet ska göra det möjligt för medarbetare att söka medel för kurslitteratur eller kunna studera ett visst antal dagar under betald arbetstid. Detta för att skaffa formell behörighet, öka möjligheten att kombinera studier och arbete och göra det möjligt för kommunen att skaffa den kompetens som behövs i framtiden. Exempel på yrken där det finns eller kommer att finnas ett behov av kompetens är undersköterskor, socionomer och lärare.
Innovationsfonden handlar om att ta tillvara kreativa idéer genom att ge de anställda möjlighet att söka medel till projekt som bedöms ha samhällsnytta för invånarna i Hultsfreds kommun och som bidrar till en hållbar utveckling.
– Det är ett paket i tiden, säger oppositionsrådet Tomas Söreling (S) som inte opponerar sig. Tvärtom ser han väldigt positivt på satsningen, som han tror gynnar både kommunen som arbetsgivare och den enskilde individen.
Lika positiv är Åke Bergh (M) som tycker det är fantastiskt, inte minst för möjligheten att göra individuella utvecklingsplaner.
Åke Nilsson (KD) anser att det är ett av de viktigaste besluten som tagits på länge, väl i klass med storsatsningen på den nya förskolan.
De är alla överens om, att när kompetensen ökas hos medarbetarna på kommunen, kommer det också kommuninvånarna till del på lite sikt.
Satsningen får en grundplåt på 20 miljoner kronor från fjolårets rekordöverskott. Till det kommer kompetensfonden att tillföras cirka tio miljoner kronor årligen framöver.
– Det motsvarar 2,7 procent av bruttolönesumman, säger Lars Rosander.
Men innan den här fonden blir verklighet måste planerna godkännas av kommunfullmäktige.