Koncept jobbas fram för Moliljan – de vill skapa något permanent

Arbetet med att göra i ordning Moliljan inför den nya verksamheten har börjat. Ulrika Lillhage som har en drivande roll när anläggningen går in i sin nya fas ser positivt på framtiden och hoppas kunna återanställa många ur den forna personalstyrkan.

Moliljan går mot en ny fas i historien. Foto: Regina Weckström

Moliljan går mot en ny fas i historien. Foto: Regina Weckström

Foto:

Hultsfred2017-08-07 14:00

Ulrika Lillhage har varit under hela tiden som Molijan var ett asylboende. Nu när anläggningen går in i en ny fas i sin historia kommer hon att axla en drivande roll. Men exakt vad det är som planeras kan hon ännu inte gå in på.
– I slutet på nästa vecka är tanken att vi ska sätta ett mer färdigt koncept. Vi är i början på den fasen så det är svårt att gå in mer i detalj på vad det kommer att bli.

Eftersom Moliljan var ett tillfälligt boende har funderingar på alternativa koncept funnits i bakhuvudet hos ägarna under en tid men ingen var bered på att de skulle behöva tas i bruk så omgående.
– Det har funnits i åtanke under en längre tid och vi har tittat på olika koncept. Nu gick det fortare än vad vi hade trott eftersom boendena i Kalmar län avvecklades och det är anledningen till att vi inte är längre fram just nu. Vi trodde på en fortsättning men istället blev det ett abrupt slut och vi tvingades säga upp personalen.

Totalt var det 43 personer som förlorade jobbet när Migrationsverket drog sig ur. Eftersom detaljerna kring den kommande verksamheten fortfarande är luddiga har Ulrika svårt att svara på vad det kommer finnas för behov av personal. Men förhoppningen är att kunna återanställa.

– Jag kan inte säga så mycket om behovet med personal i nuläget. Det kändes fruktansvärt att behöva säga upp så många. Det kommer att vara en förtursrätt i kök och städ där vi gärna använder oss av den personal vi haft. Det var ett fantastiskt gäng vi hade och jag hoppas att vi kan återanställa så många som möjligt.

Även om alla var medvetna om att tiden som asylboende var begränsad var det ett hårt slag att säga upp personalen.
– Jag önskar att vi hade kunnat behålla personalen som gjort ett otroligt jobb under den här tiden. Vi pratade om det i teamet att verksamheten vi hade inte var sådan som skulle fortsätta för alltid. Vi fyllde behovet som fanns med ett bra boende men det var inte en lösning som var långsiktigt utan var den del i att hjälpa människor som har det svårt under en period.

Nu hoppas Ulrika att verksamheten som jobbas fram kommer vara ett permanentinslag i Målilla.

– Det är det som vi vill skapa nu. Jag ser jättepositivt på framtiden och tycker att det är spännande att få utveckla det vidare. Jag hoppas att det kommer att skapa arbetstillfällen i Målilla och att det blir en verksamhet som blir hållbar.

Redan under sommaren håller hantverkare på med att iordningställa ytskikt inför det som komma skal och Ulrika lovar att ge allmänheten information så fort hon det nya konceptet är utarbetat.
– Vi har gjort en slutbesiktning med migrationsverket och har påbörjat arbetet med att återställa ytor. Så vi har hantverkare som bor och jobbar i huset. Jag kommer tillbaka med information så fort jag har den. Vi är inne i en fas där det är många beslut som ska tas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om