Konfettifritt studentfirande – lagen säger nej

Den skärpta lagen om nedskräpning gör att Hultsfreds gymnasium sätter stopp för de populära konfettikanonerna vid utspringet på torget.

De senaste åren har det blivit tradition bland studenterna att avlossa ett antal konfettikanoner från scenen. Men i år är det stopp. Skärpta lagar om nedskräpning är orsaken.

De senaste åren har det blivit tradition bland studenterna att avlossa ett antal konfettikanoner från scenen. Men i år är det stopp. Skärpta lagar om nedskräpning är orsaken.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-06-17 06:00

– Det är ett villkor för att vi skulle få polistillstånd för att vara på torget, säger rektor Andreas Ekberg. Det är efter ett yttrande från ÖSK som villkoret skrivits in.

På senare år har det blivit nästan en självklarhet att studenterna avlossar ett antal konfettikanoner från scenen. Men nu är det alltså slut med det.

– Jag kan ha förståelse för att eleverna kan tycka att det är tråkigt, säger Andreas Ekberg. Samtidigt kan jag ha en viss förståelse för att ÖSK inte vill att all den här konfettin ska blåsa omkring. Vi har till och med erbjudit oss att städa upp. Men ett förbud är ett förbud.

– Jag förstår också att de inte vill ha plast och metallpartiklar i dagvattenbrunnarna, säger han. Det är där mycket hamnar.

Andreas Ekberg hoppas dock att det ska bli tillräckligt festligt på torget även utan konfetti.

– Det blir ju som vanligt, med anhöriga och publik som fyller upp torget, säger han.

Men är ni inte rädda att det ska bli lite "tjuvsmällande"?

– Vi kommer att kontrollera att studenterna inte har med sig några konfettikanoner upp på scenen, säger Andreas Ekberg. Men när det handlar om kortegen sedan, är det inte vårt tillstånd som gäller. Studentflaken ligger helt utom skolans ansvar.

– Så vi kommer att uppfylla kraven och följa lagen, säger han. Men personligen hade jag gärna sett att man tillåtit nedbrytbar konfetti, som försvinner efter ett tag. Men det är min personliga åsikt.

• På www.vimmerbytidning.se kan ni följa studentfirandet i Hultsfred. Vi börjar direktrapportera från cirka 10:00 och framåt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!