Konsert på Valhall i integrationens tecken

Under söndagseftermiddagen spelade den berömda cellisten Bashar Sharifah tillsammans med sin ensemble. På initiativ av Aspelands Musikföreningen och tillsammans med Hultsfreds kommun och länsmusiken arrangerades konserten för att bygga broar mellan svenskar och nyanlända.

Bashar Sharifah tillsammans med sin ensemble spelade på Valhall.

Bashar Sharifah tillsammans med sin ensemble spelade på Valhall.

Foto: Erica Åstrand

Hultsfred2018-04-09 14:00

Att på ett eller annat sätt tvingas flytta från sitt hemland är en situation de flesta av oss inte kan föreställa oss. Och när man väl kommit till det nya landet, med ny kultur och nytt språk kommer man såklart att sakna vissa saker hemifrån. Musik kan vara en av de sakerna, och både vuxna och barn besökte Valhall under eftermiddagen för att lyssna till en konsert med musik från mellanöstern.

Helt gratis
Vad som var speciellt med den här konserten var att den var helt gratis – och det med gott syfte. Tanken var nämligen att göra någonting för de många nyanlända som kommit till kommunen, och ge dem någonting från sina hemtrakter. 
Genom att annonsera på många olika sätt, bland annat genom SFI och genom att trycka upp infoblad på arabiska, har musikföreningen försökt att nå ut till så många som möjligt. 
– Vi vill att de som kommit hit ska känna sig välkomna i Hultsfred, och med den här konserten vill vi ge dem en känsla av att vi förstår att de saknar, berättade Brita Freudenthal, ordförande för Aspelands Musikförening. Här får vi samla både familjer med barn och deras vänner.

Olika musikstilar 
Konserten var även ett fint tillfälle för den som inte är familjär med musik från mellanöstern att bekanta sig med den. Med en blandning av orientaliska ballader och fartfyllda stycken med jazzkänsla blev det en härlig mix. 
Bashar Sahrifah är från Aleppo och kom till Sverige för fem år sedan. Här startade han upp sin ensemble som kan kallar Bashar Sahrifah and Friends, vilka tillsammans spelar orientalisk musik men även egenkomponerat med inspiration från mellanöstern.  
Styckena hade namn som Längtan, Trötthet och Ilska. Enligt Bashar själv någonting som skvallrar om känslorna kring vad som sker i Syrien just nu. Men för honom var det också viktigt att se flytten till Sverige som en nystart, och med de orden blev ensemblens nästa stycke den traditionella låten Soluppgång. 

Att beröras tillsammans
– För någon som alltid bott i Sverige kan musiken som spelas idag göra att man får chans att sätta sig in hur de som flytt hit har det, fortsatte Brita Freudenthal att berätta. Den här typen av musik är ganska främmande för svenskar, men om man kommer från Syrien är det som att få höra Gläns Över Sjö och Strand. Den som inte hört musiken innan kan därför förstå och den som känner igen låtarna får beröras på ett annat sätt - oavsett om man fäller glada eller ledsna tårar. Vi kan tillsammans beröras med hjälp av musiken. 
Konserten var därför ett vackert och varmhjärtat initiativ av Aspelands Musikförening som lämnade besökarna fyllda av både professionell musik men även med förhoppningsvis nya tankegångar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!